Skip to main content
Veerpont Amsterdam

Rover-Amsterdam wil betere bereikbaarheid Zeeburgereiland

Er moeten op korte termijn acties komen die bijdragen aan een goede bereikbaarheid van het Zeeburgereiland. Dat schrijft Rover-Amsterdam in een inspraakreactie aan de gemeente. De uitwerking van de huidige plannen is volgens Rover onder de maat en gaat niet snel genoeg.

Op het Zeeburgereiland wonen nu al 5.000 Amsterdammers en over een paar jaar komen er nog meer dan 5.000 woningen bij en op langere termijn nog veel meer. Ook opent Hogeschool Inholland haar deuren daar volgend jaar en komen er in de toekomst nog andere onderwijsinstellingen bij. Bij zowel Rover-Amsterdam als de ASVA en het Ouderenverbond leven zorgen over de bereikbaarheid van dit stadsdeel.

Rover pleit allereerst voor korte termijn acties zoals betere voorzieningen voor buslijn 37, die steeds meer vastloopt in het verkeer. Als oplossing hiervoor stelt Rover voor om de Amsterdamsebrug af te sluiten voor autoverkeer. Ook de tramverbinding naar het Zeeburgereiland moet op korte termijn beter, vindt Rover-Amsterdam. Door de frequentie van tramlijn 26 fors te verhogen omhoog en de voertuigen langer te maken wordt de capaciteit van de tramverbinding 2,5 maal zo groot. Deze tram zou bovendien vanaf de Piet Heintunnel langer ondergronds moeten gaan rijden om geen last te hebben van het kruisende autoverkeer. Ook wil Rover-Amsterdam een extra bushalte bij de nieuwe hogeschool en ruimere vaartijden van de tijdelijke Pontverbinding.

Tot slot wil Rover dat de gemeente haast maakt met de aanleg van een tramverbinding vanuit Amsterdam Oost via Zeeburgereiland naar het stadsdeel IJburg, waar ook 10.000 woningen worden bijgebouwd. Hiervoor moet een nieuwe brug aangelegd te worden over het Amsterdam Rijnkanaal, dit staat nu in de planning voor na 2040. “Dat is in de ogen van Rover veel te laat”, stelt Marinus De Jong, voorzitter Rover-Amsterdam: “er staan reeds veel woningen en er wordt nu al gigantisch veel bijgebouwd. Dat vraagt om veel snellere uitbreiding van het OV van hoge capaciteit en met verschillende verbindingen naar andere delen van Amsterdam.”

Amsterdam, Lokaal