Skip to main content
Wachtende reiziger met telefoon

OV-reiziger heeft vaak meer dan één reisplanner nodig

Een grote groep reizigers maakt gebruik van meerdere reisplanner-apps omdat er niet één app bestaat die in alle situaties het beste advies geeft. Dat blijkt uit onderzoek van Rover. Wel zijn reizigers tevreden over de kwaliteit van de populairste apps. De NS-reisplanner wordt door reizigers het meest gewaardeerd.

Rover onderwierp 42 reisplanners aan een uitgebreide test en vroeg honderden reizigers om hun mening over het gebruik. De NS-reisplanner wordt met een rapportcijfer van 7,6 gekozen als beste reis-app. De NS-app wordt door reizigers het meest gewaardeerd voor overzichtelijkheid, functionaliteiten, kwaliteit van de reisadviezen en gebruiksvriendelijkheid. Op de tweede plaats kiezen reizigers voor 9292, gevolgd door Google Maps. Beide reisplanners worden gewaardeerd met een 7.

Een grote groep reizigers geeft aan meerdere apps nodig te hebben vanwege onder meer het verschil in reisadviezen en onbetrouwbaarheid bij vertragingen en omleidingen. Ook uit de praktijktest van Rover werd duidelijk dat er nog wel het een en ander verbeterd kan worden. Zo worden er soms onhaalbare overstappen geadviseerd of verkeerde adviezen gegeven. Ook wordt er niet altijd rekening gehouden met vertragingen en worden soms vreemde looproutes geadviseerd. Bovendien kunnen veel reisplanners niet overweg met de combinatie van openbaar vervoer met de fiets of auto.

“Met tientallen reisplanner-apps op de markt is het fijn dat er voor iedere reiziger veel te kiezen valt, maar kwaliteit gaat boven kwantiteit”, stelt Rover. “We dagen al deze ontwikkelaars daarom graag uit om de handen ineen te slaan en de ultieme reisplanner te ontwikkelen”. De ideale reisplanner volgens Rover heeft naast betrouwbare actuele reisadviezen voor het openbaar vervoer ook oog voor de andere vormen van deelmobiliteit en vervoer op afroep. Rover wijst er daarbij op dat de vervoersbedrijven verantwoordelijk zijn voor het leveren van foutloze informatie zodat de reisadviezen kloppen. Rover gaat de bevindingen voorleggen aan de reisplanner-ontwikkelaars.

Download het onderzoek
Klik hier direct om het onderzoeksrapport te openen

Reisinformatie