Skip to main content
volle trein Tilburg

Afgeschaalde dienstregeling zorgt voor volle treinen

Op trajecten waar NS nog een afgeschaalde dienstregeling rijdt, krijgen reizigers regelmatig te maken met overvolle treinen. Dat blijkt uit het Meldpunt Volle Treinen van Rover. Rover wil dat NS de treinen zoveel mogelijk verlengd. Ondanks eerdere beloftes lijkt dat niet altijd te gebeuren.

Rover ontving in september tot nu toe 1354 klachten over overvolle treinen. Uit een analyse van de laatste twee weken blijkt dat in een derde van de meldingen (35%) sprake is van een korte trein (vier bakken of korter). Dit geldt vooral voor het traject Leiden – Haarlem – Amsterdam, waar dan ook de meeste klachten over binnenkwamen. “Door de afgeschaalde NS-dienstregeling rijden er minder treinen op dit traject en dan krijgen reizigers ook nog te maken met te korte treinen”, concludeert Rover-directeur Freek Bos. “Opvallend, want NS had juist in de drukke septembermaand langere treinen toegezegd”.

Daarnaast komen er veel klachten over drukte op de HSL tussen Amsterdam en Breda. Hier rijden ook nog steeds minder treinen door de afgeschaalde dienstregeling. Treinen rijden in een vaste samenstelling op de HSL en kunnen daarom niet worden verlengd. Rover pleit er daarom al maanden voor om snel weer meer treinen over de HSL te laten rijden.

Daarnaast komen er klachten over drukte rond Arnhem (vanuit Nijmegen, Den Bosch en Amsterdam). Ook hier geldt een afgeschaalde dienstregeling vanuit zowel de richting Utrecht als Den Bosch en Nijmegen. Tot slot melden reizigers volle treinen op de trajecten Den Haag – Leiden – Amsterdam en Rotterdam – Zwolle. Rover herhaalt de oproep aan NS om treinen waar mogelijk zoveel mogelijk te verlengen. Daarnaast roept Rover reizigers op om volle treinen te blijven melden via www.volletreinen.nl.

Drukte in het OV