Internationale langeafstandsbusdiensten


Eurotunnel kleinEen reis per bus is vaak flink goedkoper dan de trein en kan daardoor heel aantrekkelijk zijn. Al voor een paar tientjes reis je van Amsterdam naar Londen of Parijs en weer terug. Bij deze stunttarieven circuleert nogal eens het beeld van een zeer trage en oncomfortabele busreis, maar dat is niet (altijd) terecht. Wie bijvoorbeeld met de Eurolines-bus van Eindhoven naar Brussel reist, is bijna de helft van de reistijd kwijt dan iemand die dit per trein doet. Maar ook de lange busreizen zijn vaak goed uit te zitten. Bijvoorbeeld een busreis naar Londen die halverwege wordt onderbroken door een prettig verblijf op de boot. Bovendien zijn er de laatste jaren meerdere busbedrijven op komen zetten voor diverse doelgroepen, waardoor de reiziger op het gebied van comfort en voorzieningen ook nog iets te kiezen heeft.

Eurolines
De bekendste lange-afstandsbusdienst is Eurolines. Eurolines groepeert 29 onafhankelijke busbedrijven uit 25 landen. De Nederlandse, Belgische en Franse tak vallen onder het Franse Veolia Transport. Eurolines rijdt naar meer dan 600 bestemmingen in heel Europa. Veel steden zijn dagelijks te bereiken; Brussel, Parijs en Londen zelfs meerdere keren per dag. Eurolines heeft vaak scherpe aanbiedingen, vooral voor vroegboekers. Maar ook de last-minute boekers, die te laat zijn voor de voordelige treinkaartjes, reizen met Eurolines voor een paar tientjes naar diverse Europese steden. Eurolines vertrekt vanuit meerdere Nederlandse plaatsen en biedt een Nederlandstalige klantenservice (de chauffeurs spreken wel vaak een andere taal). Er zijn diverse combinatiekortingen te boeken die de afgelopen jaren wel flink in prijs zijn verhoogd. Zo is de Mini Pass (doorreizen tussen Amsterdam, Londen, Brussel of Parijs in diverse combinaties) in de goedkoopste versie sinds vorig jaar van €40 naar €61 verhoogt. De Eurolines Pass voor meerdere bestemmingen is daarentegen niet in prijs verhoogd en nog steeds te bestellen vanaf € 225 voor 15 dagen en vanaf € 340 voor 30 dagen (voor jongeren t/m 26 geldt een gereduceerd tarief). Ook is er een kortingskaart beschikbaar vanaf €29. De meeste bussen van Eurolines bieden tegenwoordig gratis wifi.
Meer informatie:www.eurolines.nl.

FlixBus
FlixBus kwam in 2015 naar Nederland met het idee de concurrentie met NS aan te gaan en reizen naar Duitsland te bieden. Het bedrijf timmert flink aan de weg en omvat tegenwoordig ook het MEGAbus-netwerk (op het Europese vasteland, in Groot-Brittannië bestaat MEGAbus nog zelfstandig). Daarmee biedt FlixBus anno 2017 busnetwerken in Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Italië en Kroatië evenals grensoverschrijdende bussen tot naar Scandinavië, Spanje, Engeland en Oost-Europa. FlixBus biedt naar eigen zeggen ruim 100.000 verbindingen door Europa vanaf €5. Op de website wordt zelfs gesproken over een laagsteprijsgarantie maar dit lijkt vooral gericht op de trein, want in een vergelijking verliest FlixBus het van Eurolines. Ver vooruit boeken is bij FlixBus ook niet bij alle bestemmingen mogelijk.De bussen zijn uitgerust met airconditioning, toilet, leeslampjes en comfortabele stoelen. Er zijn ook hapjes en drankjes te koop, gratis WiFi en veel bussen hebben stopcontacten en een mediacenter met films en muziek op aanvraag.
Meer informatie: www.flixbus.nl

OUIBUS is (onder de voormalige naam iDBUS) opgericht door de Franse Spoormaatschappij SNCF en richt zich op busreizen tussen Frankrijk en grote Europese steden. Voor Nederland betekent dit dat er gereisd kan worden vanaf stations Amsterdam Sloterdijk en Rotterdam CS naar steden als Antwerpen, Brussel, Parijs, Lyon, Nantes, Lille en als een wat vreemde eend in de bijt naar Londen. Waar OUIBUS flank na de lancering zo’n €35 rekende voor een reis naar Parijs, is het tarief inmiddels naar €19 gezakt. De bussen bieden gratis wifi, stopcontacten en realtime GPS-informatie.
Meer informatie: nl.ouibus.com 

IC Bus is het product van de Deutsche Bahn, dat zich hiermee ook op de in Duitsland vrijgegeven busmarkt begeeft. In Nederland kan gebruik worden gemaakt van de busdiensten vanuit Eindhoven, Roermond of Maastricht naar Düsseldorf of tussen Eindhoven en Londen. De tarieven zijn marktconform; een rit is te boeken vanaf €9 mits ver vooraf gereserveerd. Tickets worden verkocht via www.bahn.de. Houders van de Duitse BahnCard 25 krijgen ook op deze busreis 25 procent korting.

CityBusExpress rijdt vanaf Amsterdam, Arnhem, Amersfoort en Utrecht naar grote Duitse steden als Berlijn, Frankfurt, Duisburg, Stuttgart en Osnabruck. Veel bestemmingen zijn alleen in de zomer bereikbaar. Het bedrijf stelt met een reistijd van 8 uur de snelste verbinding tussen Amsterdam en Berlijn te bieden. Met slechts 52 stoelen in de bus ipv de standaard 62 – 70 stoelen biedt CityBusExpress extra beenruimte. Andere voordelen zijn alleen Nederlandstalige chauffeurs, een selectie van internationale tijdschriften en gratis bier, cola, koffie en flesjes water. Een reis Amsterdam – Berlijn kost €25. https://citybusexpress.com/

Student Agency is in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, niet specifiek gericht op studenten. De Tsjechische reisorganisatie biedt vanuit diverse Nederlandse plaatsen, waaronder Amsterdam, Breda, Utrecht en Eindhoven, busdiensten richting Praag en met een flinke omweg via Praag naar Wenen De website www.studentagency.cz laat zich gelukkig ook in het Engels of Duits tonen maar is niet heel gebruiksvriendelijk.

Grensoverschrijdende lijnbussen
Voor het afleggen van kortere grensoverschrijdende afstanden zoals Nijmegen – Emmerich, Maastricht – Luik, Middelburg – Gent, Venlo – Duisburg, Maastricht – Hasselt en Tilburg – Turnhout kan de reguliere lijnbus een uitkomst zijn. Vaak is dit goedkoper dan de trein en in meerdere gevallen rijdt de bus een traject dat per trein helemaal niet bestaat. Wel komt er nogal vaak wat uitzoekwerk bij kijken hoe het met de ticketverkoop zit. Daarbij kunnen sommige regels het extra gecompliceerd maken: bij de Connexxion-bus Hulst – Antwerpen – Breda mag bijvoorbeeld alleen met de OV-chipkaart worden gereisd als niet in Antwerpen wordt uitgestapt. Een handig overzicht is online te vinden in de OV-wiki: http://wiki.ovinnederland.nl/wiki/Grensoverschrijdend_openbaar_vervoer.  

Een andere tip is de website www.grenstreinbus.be. Hier is een overzicht te vinden van OV-verbindingen tussen Nederland en België met bijbehorende “gebruiksaanwijzing”.

Binnen het buitenland
Op doorreis kan het soms ook flink schelen om in het buitenland te kiezen voor de langeafstandsbus in plaats van de trein. Vooral in landen als het Verenigd Koninkrijk, waar de trein erg duur kan zijn, kan een rit met een busdienst als National Express een alternatief zijn. Ook in Frankrijk heeft de TGV concurrentie van bedrijven als Starshipper en Isilines. In Duitsland is Flixbus een goed alternatief voor de prijzige Deutsche Bahn. In Zweden kan de reiziger terecht bij Swebus. En natuurlijk kan Eurolines ook gebruikt worden om de grote binnenlandse afstanden mee te overbruggen.


Bijgewerkt: 20-01-2017