Tip: goedkoper de grens over

Maastrichttrein

Het openbaar vervoer zou moeten concurreren met auto en vliegtuig, maar wie kiest voor een internationale treinreis moet vaak diep in de buidel tasten. Gelukkig zijn er wel manieren om met het OV goedkoper over de grens te reizen. We zetten een aantal mogelijkheden op een rij.

Vroegboekkaartjes
Dure treinformules zoals Thalys, ICE en Eurostar verkopen een beperkt aantal goedkopere kaarten. Deze kaarten zijn drie tot zes maanden voor vertrek al te bestellen en zijn vaak snel uitverkocht. Zo is een enkele reis naar Parijs vaak te koop voor €35, soms zelfs €29. Wie met de Thalys naar Brussel reist, is soms goedkoper uit door een kaartje naar Parijs of Lille te kopen en gewoon in Brussel voortijdig de trein te verlaten. Eurostar-tickets zijn inclusief aansluitende Thalys-tickets verkrijgbaar vanaf € 59 enkele reis van elk Nederlands station naar Londen.

Voordeelkaartjes en –passen
Via ‘Sparpreis Europa’ kan vanaf €19,90 naar bestemmingen in Duitsland worden gereisd. Vanuit Groningen kan het ‘Niedersachsen Ticket plus Groningen gekocht worden, waarmee maximaal vijf passagiers van Groningen naar alle plaatsen in Niedersachen reizen. Afhankelijk van het aantal personen betaal je tussen de € 28,00 en € 48,00. Dit ticket is online te bestellen of te koop bij de Arriva-shop in Groningen en Leeuwarden. Is snelheid niet belangrijk en reis je met meerdere personen? Dan kan je in het weekend een Schönes-Wochenende-Ticket kopen of doordeweeks het Quer-durch-Land-Ticket. Je kunt dan met alle regionale treinen reizen in heel Duitsland. Daarnaast kent Duitsland verschillende regionale aanbiedingen. Wie vaak naar Duitsland reist, kan een BahnCard aanschaffen. Dit geeft recht op 25% korting op treinreizen.

Naar België kan het voordelig zijn om de aanbiedingen van de Belgische spoorwegen NMBS te bekijken. Zo biedt de NMBS speciale tickets van en naar Roosendaal, Maastricht en Noorderkempen, maar ook voordelige jongerenkaarten, seniorenkaarten en de Rail Pass (10 enkele reizen voor € 77,00). Deze aanbiedingen zijn alleen geldig in België maar kunnen ook gebruikt worden door Nederlandse reizigers, mits die een aanvullend kaartje kopen tot Visé (bij reizen via Maastricht) of Essen (bij reizen via Roosendaal). Het Roosendaal-ticket kan uiteraard vanaf Roosendaal worden gebruikt. Zwangere vrouwen kunnen in de laatste vier maanden van hun zwangerschap met hun 2e klas ticket in de 1e klas plaatsnemen. Je moet dan wel een medische verklaring kunnen overleggen aan de conducteur. Ook NS verkoopt interessante voordeeltickets naar België onder de naam "Early bird". De korting is groter op maandag t/m dionderdag dan in het weekend en hangt ook sterk af van vertrek- en aankomststation. Voor meer informatie over voordelige tickets in België kijk op www.belgianrail.be/nl/biljetten-abonnementen.aspx

Met het Euregioticket kan men reizen in de Euregio Maas-Rijn. Het Euregioticket kost € 18,50. In het weekend en op dagen dat in Nederland, Duitsland of België er een officiële feestdag geldt,  kan men voor hetzelfde geld zelfs met twee volwassenen en drie kinderen (jonger dan 12 jaar) met één ticket op stap in de Euregio Maas-Rijn. Meer info over dit ticket is te vinden op: http://www.euregio-mr.com/nl/service/bus-en-trein/euregio-ticket-bus-en-trein

Het Seniorenbiljet Maastricht en Roosendaal is te koop voor de 65+. Het vervoerbewijs is op werkdagen geldig vanaf 9 uur en in het weekend de gehele dag. De heen- en terugreis die op dezelfde dag dient plaats te vinden kost € 10,10 (2e klas) en € 19,20 (1e klas). Het biljet is geldig vanaf de stations Roosendaal en Maastricht, Maastricht Randwyck of Eijsden naar alle stations in België (en terug). Als er naar een kuststation wordt gereisd, mag de terugreis ook op een ander kuststation beginnen. Van 14 juli t/m 19 augustus 2018 is het seniorenbiljet niet geldig op zaterdag en zondag en ook niet op 15 augustus 2018. Verdere informatie is hier te vinden.

Wie regelmatig naar het buitenland reist, kan overwegen een RailPluskaart te kopen. Deze kaart kost €15 per jaar en is alleen maar te koop voor houders van een NS-abonnement. Met de RailPluskaart krijg je 15% korting  op het standaardtarief van grensoverschrijdende treinen naar verschillende landen. De korting geldt de hele dag, ook tijdens de spits. In Thalys, Eurostar en TGV is deze korting niet geldig. U krijgt de korting ook op uw aansluitende aan- en / of vervolgreis. Wie heel Europa per trein wil verkennen, kiest het beste voor Interrail. De Interrail Global Pass is in diverse variaties te koop. Kijk hier voor meer informatie over dit reisproduct.

De reis opknippen
Vooral voor reizigers naar België is het vaak voordeliger om de reis “te knippen” in twee reizen cq door twee kaartjes te kopen; één ticket naar en één vanaf een station in de buurt van de grens. De NMBS rekent naar en vanaf Roosendaal en Maastricht namelijk vrijwel het gewone binnenlandse tarief, terwijl NS het hogere internationale tarief rekent. Het voordeligste is reizen naar Roosendaal met een NS e-ticket en vanaf Roosendaal verder reizen met het Belgische Roosendaal-ticket. De tarieven voor langere reizen naar Duitsland zijn aan beide zijden van de grens vergelijkbaar. Indien tegen “vol tarief” gereisd moet worden, dan valt vanuit Limburg een paar euro’s voordeel te behalen door gebruik te maken van de daar aanwezige Duitse kaartautomaten. Wie verder reist dan Duitsland, bijvoorbeeld naar Oostenrijk of Zwitserland, kan er ook goed aan doen om de reis “te knippen”. Er zijn weliswaar ook doorgaande Sparpreis-tickets te koop door Duitsland (bv. naar Zwitserland of Tsjechië) maar die zijn soms duurder. Het vereist enig puzzelwerk, maar mits beide kaartjes voor dezelfde reis zijn gekocht is het bij reizen met twee e-tickets niet nodig de trein te verlaten.

Goedkope treinformules
In Frankrijk rijden een aantal snelle en goedkopere treinen zoals Izy, het budgetmerk van Thalys. De Izy-trein rijdt tussen de stations Brussel-Midi  en Parijs Nord (rijdt soms niet geheel over de HSL) en tickets zijn te koop vanaf € 10 euro. Met de Ouigo treinen van de SNCF reist men goedkoop naar Zuid-Frankrijk. Vanaf de stations Parijs Aéroport Roissy CDG 2 en Paris Marne-la-vallée-Chessy-Disneyland kan men ook vanaf €10 met deze trein verder reizen naar Marseille of Montpellier.

De langeafstandsbus
Trein te duur? Een reis per bus is vaak flink goedkoper dan de trein en kan daardoor heel aantrekkelijk zijn. Al voor een paar tientjes reis je van Amsterdam naar Londen of Parijs en weer terug. Bovendien duurt een busreis niet eens altijd langer dan een treinreis. De grootste en meest bekende busdiensten zijn die van Eurolines en FlixBus. Daarnaast begeven ook spoorvervoerders zich op de busmarkt; de Deutsche Bahn met de IC Bus en de Franse spoorwegen (SNCF) met Ouibus. Wie met de bus naar Duitsland wil reizen kan ook kiezen voor CityBusExpress. Veel langeafstandsbussen zijn voorzien van wifi en hebben ook een toilet aan boord. Vaak kan er ook iets gekocht worden om de inwendige mens te versterken. Voor korte internationale reizen kan zelfs de reguliere lijnbus een lucratieve optie zijn. Zo rijden er lijnbussen tussen Nijmegen en Emmerich, tussen Maastricht, Luik en Hasselt, van Middelburg naar Gent en tussen Venlo en Duisburg. Klik hier voor meer informatie.