Skip to main content

Jongeren willen snellere wifi

Uit een enquête van Rover Jong onder 481 respondenten blijkt dat een meerderheid van de jongeren treinwifi vaak gebruikt en dat het belangrijkste verbeterpunt de snelheid is. Het meest tevreden zijn jongeren over de wifi van Arriva. Rover Jong deed in juni 2016 onderzoek naar de ervaringen van jongeren met treinwifi. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen over hoe jonge reizigers de wifi gebruiken, werd er zowel online als op straat een enquête gehouden onder jonge treinreizigers.

Uit de resultaten komt naar voren dat een groot deel van de geënquêteerden wifi in de trein veel gebruikt: 51% maakt wekelijks of vaker gebruik van de wifi in de trein. Er is onderzocht hoe de treinwifi bij alle vervoerders gebruikt en gewaardeerd wordt, waarbij Arriva als aanbieder het beste scoorde, gevolgd door Breng en op de derde plaats NS. Ook is er gevraagd naar de wensen van jonge treinreizigers op het vlak van treinwifi. Wifi wordt nu vooral gebruikt voor communicatie, social media, nieuws, school/werk gerelateerde zaken en voor reisinformatie. Meer dan 20% van de geënquêteerden wil treinwifi ook graag gebruiken voor het streamen van series, video's en muziek.
 
treinwifi top3
Terwijl het aanbod an sich dus gewaardeerd wordt, is het algemene oordeel over de kwaliteit van treinwifi negatief. In totaal vindt 78% van de respondenten de wifi slecht tot matig. Van de jonge reizigers beschouwt 73% de stabiliteit van de verbinding als slecht of matig. Ook snelheid scoort negatief met 48% van de reizigers die dit beoordelen met ‘slecht’. Reizigers zijn wel gematigd tevreden met het gebruiksgemak en de beveiliging: respectievelijk 68% en 55% van de geënquêteerden beoordeelt dit met een voldoende of hoger. Op beschikbaarheid krijgen Intercity's van 65% van de respondenten een voldoende of hoger, terwijl bij Sprinters (waar bij NS ook nog geen wifi aanwezig is) 79% de beschikbaarheid als matig tot slecht beoordeelt. Ten slotte is er ook een top drie vastgesteld van locaties en trajecten waar de wifi vaak uitvalt. Het vaakst valt de wifi in tunnels uit. Het traject Arnhem – Ede-Wageningen wordt regelmatig genoemd als traject waar de wifi uitvalt. Op nummer drie staat Zevenaar – Winterswijk, waar vervoerders Arriva en Breng actief zijn.
 
Rover Jong gaat met taart langs bij vervoerders, zoals winnaar Arriva. We gaan graag in gesprek over de resultaten, de aanbevelingen en toekomstplannen op het vlak van communicatie van de treinvervoerders. Rover Jong ziet graag een treinwifi-kwaliteit die 'net zo goed als thuis' is. Het openbaar vervoer moet met haar tijd meegaan en daar hoort snel internet bij.

Download hier de rapportage van Rover Jong over de treinwifi-enquête.
wifi uitval