Skip to main content

Eropuit: leuke OV-ritten

Eropuit maar het weer valt tegen? Of gewoon veel van het land zien zonder te hoeven rijden? Soms gaat het niet om de bestemming, maar om de reis. Rover verzamelde een aantal mooie, leuke of bijzondere OV-ritten en OV-rondreizen om een dagje eropuit te trekken.

Een dagkaart is soms voordeliger

Een dagje eropuit? Dan kan een dagkaartje voordeliger zijn dan het reguliere kilometertarief. Bekijk hier het volledige overzicht van dagkaarten in het OV.

Vergezichten

Limburgse heuvels

De Limburgse heuvels zijn altijd een feestje om doorheen te rijden. De Arriva-trein van Maastricht naar Kerkrade rijdt zonder twijfel door het meest buitenlands aandoende gebied in Nederland. Bovendien voert deze treinreis langs de twee beste stations van Nederland - volgens Stationsbelevingsmonitor 2023, een onderzoek van I&O Research in opdracht van NS en ProRail onder 85.000 reizigers. Het gaat dan om stations Klimmen-Ransdaal en Schin-op-Geul. Stap vooral in Valkenburg, in 2016 door Rover uitgeroepen tot het meest gastvrije kleine station, even uit. Dit toeristische stadje kent talloze attracties zoals groeven, een kasteelruïne en een kabelbaan. Of volg de NS-wandeling naar Maastricht. Zuid-Limburg is sowieso een prachtig gebied om te wandelen. Moe? Rijd dan vooral een stukje met één van de mooie busroutes. Bijvoorbeeld lijn 57 tussen Maastricht en Gulpen of lijn 55 van Gulpen naar Heerlen, deze lijnen rijden mooi door de Limburgse heuvels. De steden Heerlen en Maastricht zijn natuurlijk ook een bezoek meer dan waard; maar sommige fijnproevers nemen vanaf Maastricht het boemeltje naar Eijsden, om daar op een terrasje aan de Maas te genieten van een drankje en van het zicht op de overkant: België.

Met een Euregio-ticket reist een gezin met 3 kinderen in het weekend de hele dag met bus en trein door de Nederlandse regio tot Echt, de Duitse regio Aken en Belgische regio Luik en Hasselt. Dit kost in 2024 €21,70. Doordeweeks is dit ticket geldig voor één persoon.


Door Twente en de Achterhoek

Twente heeft een glooiend landschap. Een goede bestemming om een fijne dag uit te zijn met tal van bezienswaardigheden onderweg zoals bij deze rondreis: begin op station Oldenzaal met lijn 62. RReis naar Enschede (Winkelstad en Musea Roombeek) en neem daar lijn 63 naar Haaksbergen (Museumspoorlijn Bad Boekelo en museum) en Borculo (historisch stadje). Reis vanuit Borculo met lijn 95 via Diepenheim (mooie wandeling langs kastelen) en Rijssen naar station Almelo. Hier neemt u lijn 64 terug naar Oldenzaal. Onderweg doet deze bus nog Tubbergen en het schilderachtige plaatsje Ootmarsum met openluchtmuseum aan.


Vanuit Zutphen

Zutphen is een goede startplaats voor twee treinreizen door het coulisselandschap van Gelderland en Overijssel. De tocht naar Oldenzaal duurt een klein uur en biedt, naast vergezichten, een blik op de plaatsen Lochem, Goor, Delden en Hengelo. De tweede mogelijkheid is de trein van Zutphen naar Winterswijk; de reis van ruim een half uur voert langs Vorden, Ruurlo en Lichtenvoorde-Groenlo. Vanaf Winterswijk kun je in een uur naar Arnhem, waarbij je Aalten, Varsseveld, Terborg, Gaanderen, Doetinchem, Wehl, Didam, Zevenaar, Duiven en Westervoort aandoet. Geniet van de landelijke aanblik, waarbij telkens weer torens opdoemen van de idyllische dorpen in de Graafschap. Onderweg zijn meerdere musea te bezoeken, zoals in Ruurlo en Delden.

Liever per bus? Vanuit Deventer kun je met lijn 81 naar Zutphen en terug. De bus vertrekt twee keer per uur op werkdagen. Op zaterdag en zondag en in de schoolvakanties een keer per uur. De bus heeft een halte bij Museum More. Een landelijk bekend museum met regelmatig nieuwe tentoonstellingen. Het museum is gespecialiseerd in Nederlandse modern-realistische kunst.


Door de Kop van Overijssel

Reis vanaf station Zwolle met bus 71 door de Kop van Overijssel naar het Waterloopbos in Marknesse in de Noordoostpolder. Het is een lange busreis, dwars door de polder. Voor de liefhebber van vergezichten zonder horizonvervuiling is dat een cadeautje. Het einddoel, het Waterloopbos, is voor techneuten een schakel in hun algemene ontwikkeling. Met onder andere de haven van Bangkok op schaal waar Thaise ingenieurs niet alleen testten hoe de capaciteit van de haven vergroot kon worden, maar ook leerden schaatsen. Alles onderweg is strak en recht, je moet ervan houden!


Utrechtse heuvelrug

Er is een prachtige buslijn op de Utrechtse heuvelrug met veel bezienswaardigheden onderweg: Syntus Utrecht lijn 50 van Utrecht via Doorn (Huis Doorn), Amerongen (Kasteel) en Rhenen (Ouwehands Dierenpark), Grebbeberg, Cunerakerk) naar Wageningen (Botanische tuinen op landgoed de Wageningse Berg).


Hanzesteden

Ook erg mooi is de spoorlijn van Nijmegen naar Zwolle. Via afwisselend (heuvel)landschap en Hanzesteden als Deventer, Zutphen en Zwolle. 

De natuur in

Wandelroutes

Dol op de natuur? Volg dan eens een leuke wandelroute. Het openbaar vervoer is een perfecte combinatie met een wandeling. Je stapt uit bij de halte en na het wandelen stap je weer op nabij je eindpunt. Bekijk op deze pagina onze wandelroutes, allemaal bereikbaar met het OV. 

Rondje Veluwe

De Veluwe is altijd een bezoek waard. Mooi is buslijn 108 van Hermes RRReis. Deze rijdt van station Ede-Wageningen via Otterlo en Hoenderloo (witte fietsen en Kröller-Müllermuseum oa Van Gogh in het Nationale Park De Hoge Veluwe) naar station Apeldoorn. In Otterlo kan je overstappen op lijn 106 die het nationaal park in rijdt.

Of kies voor een busroute met kilometerslange stukken zonder bushalte, omdat er niemand woont. Begin de reis in Ermelo. Neem hier buurtbus 501 naar Garderen. Hier zijn het hele jaar door zandsculpturen te bekijken. Reis verder met bus 104 of 107 naar knooppunt Wittenberg. Daar vertrekt lijn 102 naar Apeldoorn. In Apeldoorn kun je uitgebreid winkelen of breng een bezoekje aan de Apenheul of Paleis het Loo. Reis daarna met lijn 43 via Eerbeek en de Veluwezoom naar eindpunt Arnhem met zijn grote binnenstad, dierentuin en openluchtmuseum.

Je zou ook vanuit Arnhem lijn 43 kunnen nemen richting Apeldoorn. En wat je dan kunt doen is onderweg even uitstappen in het dorp De Steeg bij de halte Brantsenpark en dan even terug lopen richting het gemeentehuis van de gemeente Rheden. Hier aan de IJssel in een parkje op een bankje zitten voormalig schrijver Simon Carmiggelt met zijn vrouw. Het zijn standbeelden, dat wel, maar het is een aandoenlijk gezicht en je kunt er gewoon bij gaan zitten. Daarna pak je lijn  43 weer richting Apeldoorn en dan heb je een hele mooie bustocht via Dieren, Laag Soeren, Eerbeek, Loenen en Beekbergen.


Achterhoek

In de Achterhoek valt genoeg te wandelen. Neem bijvoorbeeld lijn 57 tussen Deventer en Borculo. De bus stopt onder andere in Harfsen, Laren, Lochem en Barchem. De bustocht gaat door het prachtige Achterhoekse landschap. De bus rijdt echter maar een keer in het uur en niet meer ’s avonds na 18.30 uur. De bus rijdt ook niet in het weekend.

  • Harfsen ligt in een landelijke omgeving, waar je uitgebreid tussen de bossen en weilanden kunt wandelen.
  • Laren heeft sinds kort een klompenpad: Het Laorns Enkenpad. Het dorp heeft ook een aantal grote restaurants met zonnige terrassen, waar het altijd gezellig druk is. Ook met mensen die in de omgeving fietsen.
  • Lochem is een gezellig stadje met winkels en veel horeca. Uitstappen bij halte Greutink. Naar het centrum is ongeveer vijf minuten lopen. Door Lochem heen kom je bij de Lochemse Berg. Uitstappen bij halte Dollehoedsdijk. Van daaruit loop je zo het uitgestrekte natuurgebied in. De halte ligt bij hotel/restaurant BonAparte.
  • Bij halte de Woodbrookers even voor Barchem, kun je ook uitstappen voor een wandeling in de omgeving. Hier ligt ook Landgoed Hotel Woodbrooke waar een restaurant bij is.
  • Borculo is een leuk vestingstadje met winkels en horeca. Hier kun je ook varen op de Berkel. Daarvoor moet je uitstappen bij de halte Graaf Wichmanstraat.

Lijn 58 rijdt van Zutphen naar Borculo en terug. Ook deze bus rijdt maar een keer in het uur en niet meer in de avond. Ook rijdt de bus niet in het weekend en maar een deel van het traject tijdens schoolvakanties. De bus rijdt via Warnsveld richting Eefde, naar Almen en dan via Lochem naar Borculo busstation.

  • De eerste halte in Warnsveld is Kerkpad, daar kun je uitstappen om een wandeling langs de Berkel te maken. Van daaruit kun je ook wandelen naar Almen en daar de bus weer terug naar Zutphen nemen.
  • Je kunt ook doorrijden naar Almen en daar een wandeling langs de Berkel beginnen, of in de prachtige omgeving. Combineer dit met een bezoekje aan het museum STAAL. Verder heeft Almen een Theetuin, waar je heerlijk bij mooi weer onder de bomen kunt genieten van koffie, thee of een lunch. De Theetuin hoort bij Landhotel “ De Hoofdige Boer “.

De bus rijdt vanuit Almen verder naar Lochem, en van daaruit richting Borculo. Dat is dezelfde route als lijn 57 uit Deventer. Dat betekent dat er tussen Lochem en Borculo busstation twee keer per uur een bus rijdt. (Behalve in het weekend !)

Voor liefhebbers van water

Waterbus

Een mooie vaartocht over het water en ook nog stoppen te Kinderdijk? Dat kan met de Waterbus. Dit OV over water verbindt Dordrecht met Rotterdam. Alleen Waterbus uit Rotterdam legt aan in Kinderdijk. Vanuit Dordrecht stap je in Ridderkerk over op het Driehoeksveer.


Afsluitdijk

Een mooie route langs het water is bus 350 van Alkmaar naar Leeuwarden. Dit is met 110 kilometer tevens de langste buslijn van Nederland. Stap in Zurich (Friesland) halte Kop Afsluitdijk over op de bus naar Harlingen om dit mooie havenstadje te bezoeken. Onderweg op de Afsluitdijk kun je uitstappen bij de halte Monument voor mooi uitzicht over het water of bij Kazemattenmuseum Kornwerderzand.


De Biesbosch

In Dordrecht vertrekt buslijn 620 naar Werkendam. Deze bus rijdt niet vaak maar het is een leuke reis: hij gaat op de veerboot over de Merwede naar de Brabantse Biesbosch. In Werkendam kun je overstappen op lijn 120 die via Sleeuwijk Tol Oost naar Gorinchem rijdt. Na een bezoekje aan deze stad met de R-Net-trein terugreizen naar Dordrecht. Of wie nog niet genoeg had van de bus: kies voor buslijn 80 en reis via Arkel naar busstation Meerkerk, vanwaar aan de westkant snelbuzz 388 naar station Sliedrecht rijdt.


Langs de Lek

In vijf tot zes kwartier voert een fraaie busrit in drie etappes langs de Lekdijk van Vianen naar Kinderdijk. Bus 90 heeft zijn beginpunt bij station Utrecht Centraal en rijdt via busstation Vianen Lekbrug naar Gelkenes halte Schoonhovenseveer. Stap hier over op bus 74 naar het Jan van Nassauplein in Nieuw-Lekkerland. Vandaar voltooit bus 489 de reis naar de Molenkade in Kinderdijk, met de wereldberoemde molengangen. Deze route voert langs een tiental mooie rivierdorpen en biedt uitzicht op alles wat een rivier te bieden heeft: natuurschoon, scheepvaart, industrie, boerenbedrijven enzovoort. Vanaf de Molenkade is er het Driehoeksveer naar Krimpen a/d Lek en Ridderkerk of de Waterbus naar Rotterdam. En iets verderop in Kinderdijk vertrekt de vaker varende pont naar Krimpen a/d Lek. In Krimpen a/d Lek stopt buslijn 194. Hiermee kan je twee kanten op: naar Rotterdam of naar Bergambacht. Doe je het laatste, dan rijd je weer een stuk langs de Lek.

Een ander tripje langs de Lek doen we vanuit Rotterdam. Neem vanaf de Erasmusbrug Waterbus lijn 21 naar Kinderdijk Molenkade. Natuurlijk zijn ook hier molens te bekijken. Daarna bus 489 naar Nieuw-Lekkerland. Bij halte Jan van Nassauplein overstappen op lijn 74 richting Gorinchem. Stap uit in Gelkenes, halte Schoonhovenseveer, en stap hier over op lijn 90 naar Utrecht.


Futureland

Futureland is het informatiecentrum over de aanleg en inrichting van Maasvlakte 2. Hier zie je de grootste containerschepen en modernste containerterminals met eigen ogen. Reis vanuit Rotterdam met de metro lijn B naar Hoek van Holland Haven. Daar kun je vlakbij (Berghaven) overstappen op de boot (zie www.hoeksveer.nl) naar de Maasvlakte. Naast de bestemming Futureland is ook het varen door een deel van de Maasvlakte een bijzondere ervaring. Let op: het Hoeksveer vaart niet het gehele jaar! Eventueel kan ook gereisd worden met de EBS Maasvlaktehopper vanuit Brielle, maar dit gaat via een reservering.


Lightrail en Deltawerken

Het langste aaneengesloten lightrailtraject in Nederland loopt van Den Haag naar Spijkenisse. Het eerste deel is Randstadrail lijn E vanaf treinstation Den Haag Centraal naar metrostation Rotterdam; daar stap je over op metrolijn D naar Spijkenisse De Akkers. Overstappen kan op alle stations vanaf Rotterdam Centraal, maar het leukst is om over te stappen op station Rijnhaven of Maashaven. Daar heb je een mooi uitzicht op de stad Rotterdam. Hoewel het een soort metrotraject is, verloopt de reis voor het overgrote deel bovengronds. Je passeert onder meer de Randstadrail-werkplaats tussen Voorburg en Leidschendam en de sterk verstedelijkte tuinbouwdorpen Nootdorp, Pijnacker en Berkel-Rodenrijs. In de buurt van Rotterdam The Hague Airport gaat de metro ondergronds op weg naar Rotterdam Centraal. Ook metro D rijdt niet lang ondergronds: al snel nadat de Maas is gepasseerd vervolgt hij zijn weg op een viaduct naar Rotterdam Zuidplein. Daarna gaat hij via de dorpen Rhoon, Poortugaal en Hoogvliet naar Spijkenisse - ook al zo’n enorme groeistad.

Spijkenisse is dan weer een mooi uitgangspunt voor een bustocht over de Deltawerken. Neem daarvoor bij busstation Metro Centrum lijn 104 naar Renesse. Langs Hellevoetsluis gaat het naar de Haringvlietdam en vervolgens via de Goerese dorpen Stellendam, Goedereede en Ouddorp naar de Brouwersdam. Aan de Zeeuwse kant passeer je Scharendijke, Ellemeet en Noordwelle totdat de bus in Renesse zijn eindpunt bereikt. Voor het vervolg over de Oosterscheldekering stap je daar over op bus 133 naar Middelburg. Die lijn neemt nog net een puntje van Noord-Beveland mee voordat hij over de Veerse Gatdam afstevent op Walcheren en de hoofdstad van Zeeland.

Wie nog meer Deltawerken wil ervaren, kan van Middelburg de trein nemen naar Goes. Behalve een museum-stoomtrein naar Borssele vertrekt daar ook bus 132 naar Zierikzee, over de langste brug van Nederland: de Zeelandbrug die Noord-Beveland verbindt met Schouwen-Duiveland. Busstation Sas in Zierikzee is ook een halte van buslijn 395 naar Rotterdam Zuidplein, die op zijn weg de, de Grevelingendam, de Hellegatsdam, de Haringvlietbrug en het landelijk gebied van de Hoeksche Waard passeert. Als lijn 395 niet rijdt, kunt u vanaf Zierikzee Sas met lijn 133 naar het busstation van Oude-Tonge en daar overstappen op lijn 436 naar het Zuidplein in Rotterdam. Wie geïnteresseerd is in de aanleiding tot al deze Deltawerken, gaat vanaf Zierikzee met Zeeland Haltetaxi 993 naar het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk.

Het noorden

Het meest noordelijke punt

Van de heuvels naar de platte vlakte. Noordelijker dan Eemshaven kun je op het platteland van Nederland niet komen. Station Eemshaven is dan ook het noordelijkste station van Nederland. Arriva doet dit station afhankelijk van het seizoen slechts één tot vijf keer per dag aan dus het is wel even plannen. Alternatief kan er een leuke busronde vanuit Groningen worden gereden. Kies dan in Groningen bus 61 naar Uithuizen. Over op lijn 41 via Eemshaven met zijn industrie naar Appingedam. Let op de hangende keukens boven het Damsterdiep. Buurtbus 564 via Overschild naar Ten Boer en tot slot lijn 6 terug naar Groningen.


Groningen en Hondsrug

Een andere mooie ronde vanuit Groningen is met bus 300 of 312 naar Gieten. Stap hier over op lijn 59 en bekijk de Hondsrugdorpen Gasselte, Drouwen en Borger. In Exloo, halte (Zuider-) Hoofdstraat, kun je overstappen op lijn 75 naar Emmen. Na een bezoekje aan Emmen neem je bus 72 naar Winschoten. Deze rijdt door interessante plekken zoals Ter Apel, Sellingen en vestingstadje Bourtange. Nergens in Groningen zie je zoveel bos. Vanaf Winschoten keer je met de trein terug naar Groningen.

Het strand

Rondje aan zee

Een reis naar het strand is altijd leuk op een mooie zomerdag. Reis met de trein naar Zandvoort of met buslijn 81 vanaf station Haarlem naar Bloemendaal aan Zee. Vandaar over het strand lopen richting IJmuiden (van zuid naar noord heb je vaker de wind in de rug in plaats van omgekeerd). Looptijd van Zandvoort naar IJmuiden ca. 1,5 uur, vanaf Bloemendaal ca. 1 uur en een kwartier. Onderweg is er nog de mogelijkheid om bij Parnassia wat te drinken of te eten. Buslijn 382 stopt in IJmuiden aan Zee direct achter het strand en brengt je vandaar naar Amsterdam Sloterdijk.

Het strand van IJmuiden aan Zee is ook direct bereikbaar met buslijn 385. Dit is een prachtig strand met aantrekkelijke paviljoens en veelal niet te overbevolkt. Aanrader is een wandeling op de Zuidpier, 3 km de zee in en ook aantrekkelijke om zeevogels, robben en heel soms walvissen te spotten die je normaal niet ziet aan de kust. Check wel de omstandigheden via de IJmuider reddingsbrigade www.ijrb.nl. Bij storm is de pier levensgevaarlijk en wordt afgesloten.

Over grenzen

Vier provinciën

Voor de liefhebber: doe vier provincies aan met de bus en zie plekken waar je normaal niet snel komt. We beginnen in Overijssel door in Zwolle op lijn 40 te stappen. Deze rijdt via Staphorst (let hier vooral op de kleuren van de huizen) naar Meppel in Drenthe. Reis verder met de trein of bus 26 naar Steenwijk. Dit vestingstadje is een bezoek waard. Stap daarna op bus 17 via Frederiksoord (Koloniën van Weldadigheid), Wilhelminaoord en Noordwolde naar De Blesse Noord in Fryslân. Wacht daar op lijn 70 naar Oldemarkt. Vanaf Oldemarkt kunt u met lijn 76 (van te voren reserveren!) via Kuinre (de kleinste stad van Overijssel) naar Marknesse in Flevoland. Daar rijdt lijn 71 weer terug naar Zwolle. Een alternatieve route zonder reserveren gaat van De Blesse met lijn 70 en 214 via Steenwijk en Blokzijl naar Marknesse.


Zeeuws Vlaanderen

Reis vanuit Breda Breda (in de loop van 2024 mogelijk vanuit Roosendaal!) met bus 19 naar Hulst. Let op, deze bus rijdt maar beperkt. Het is de enige buslijn die zijn start- en eindpunt in Nederland heeft, maar tussendoor de grens oversteekt via België. Zorg voor minimaal € 15 saldo op de OV chipkaart wanneer je niet met bankpas reist. Vanuit Hulst reizen we verder met lijn 20 via Terneuzen naar Busstation Westerscheldetunnel. Daarvandaan lijn 1 of lijn 5 naar Oostburg of Schoondijke. Karakteristiek voor Zeeuws-Vlaanderen zijn de rijen populieren en de kleine polders. Reis vanuit Oostburg of Schoondijke met lijn 42 naar Breskens. Daarna met de veerboot naar Vlissingen en vandaar de trein richting Amsterdam tot Roosendaal, overstappen om terug te reizen naar beginpunt Breda.


Rondje Drielandenpunt

Het Drielandenpunt vinden we in Vaals. Maar het is ook mogelijk zelf een drielanden-route te reizen. Neem vanuit Heerlen bus 44 naar de grote stad Aachen. Daarna met bus 24 naar het Belgische Kelmis, halte BBL.  Waar nu de busremise is, was van 1839 tot 1914 het onafhankelijke staatje Neu-Moresnet. Dan met bus 396 naar Vaals. Tot slot bus 43 via Bocholtz terug naar Heerlen.


Leer en verder

Doe een dagje Duitsland met een bezoekje aan Leer in Ost Friesland. Er zijn 2 mogelijkheden. 1. Je stapt in Groningen in de snelbus. Die gaat eens per 2 uur en de bus doet er 1 uur over. 2. Je kunt ook vanuit Groningen de Arriva-trein nemen die oorspronkelijk tot Leer ging, maar nu niet meer vanwege een kapotte brug. Je kunt dan mee tot Bad Nieuweschans. Daar eindigt tot half december 2024 de trein. Met de treinvervangende bus gaat het verder naar Leer. Leer is een leuke stad, maar wie zin heeft in een iets langer tripje zou ook door kunnen reizen naar Emden. En vanuit Emden kun je naar de haven met de RE15 trein en vandaar gaat de boot naar het eiland Borkum. Vanaf de boot kun je dan met de eilandtrein naar het centrum van Borkum. Daar kun je van alles doen van shoppen tot de natuur in. De treinrit op Borkum is inclusief bootkaartje. En op de terugreis zou je eventueel met de boot kunnen richting Eemshaven en vandaaruit met de Arriva-trein weer naar Groningen.


Emmerich en verder

Het is mogelijk om vanuit Arnhem de RE 19 te nemen naar Düsseldorf. Uitchecken kan gewoon met de OV-chipkaart (Weekend Vrij is geldig) in Emmerich, Praest en Emmerich Elten. Hiervoor check je in bij Arriva.

Emmerich is mooi gelegen aan de rivier de Rijn met terrassen en een promenade. In Emmerich kan je met NIAG lijn 91 (Duits tarief) naar het Nederlandse ’s Heerenberg   alwaar je kunt overstappen op lijn 24 naar Doetinchem.  In Doetinchem vertrekt lijn 82 naar Zutphen. Onderweg rijd je door Hummelo met het standbeeld van de boerenrockgroep Normaal.

Je kunt vanuit Emmerich ook de bus SB58 nemen richting Kleve en Nijmegen. Je komt dan ook door Kranenburg. In deze buslijn hangen ov-chipkaartlezers van Connexxion. De bus is van de NIAG, maar dit is de enige lijn waar je dus ook met de Nederlandse ov-chipkaart kunt reizen. En het is een prachtige route van Emmerich via Kleve naar Nijmegen.  De bus rijdt elk uur behalve op zondag, dan rijdt de bus tussen Kleve en Emmerich elk uur en tussen Kleve en Nijmegen elke 2 uur.


Aken

Je kunt met de Arriva-trein van Maastricht via Heerlen naar Aken. Je checkt bij Arriva in en in Aken in de stationshal check je weer uit.

Aken heeft een mooi groot centrum met diverse bezienswaardigheden zoals de Dom en de Elisenbrunnen. Een OV-rondje maken kan ook leuk zijn. Reis vanuit Sittard met lijn SB 3 naar Geilenkirchen. De Selfkant met Tüddern was van 1949 tot 1963 Nederlands gebied. Stap hier op de trein naar AkenMooie reizen vanuit Aken: bus 350 naar Gulpen. Dan bus 57 via Epen en Slenaken naar Maastricht en weer met de trein terug naar Sittard.


Bocholt

Bocholt is een stad met een flink centrum, ideaal voor een dagje Duitse inkopen doen. Reis vanuit Doetinchem op weekdagen met lijn 40 of in het weekend met lijn 428 naar Dinxperlo. Neem hier de Duitse bus C 7 naar Bocholt, halte Bustreff. Hier kun je verder reizen met bus C 11 naar Aalten en met de trein terug naar Doetinchem. Of met buurtbus 191 via Bredevoort en Zieuwent naar Ruurlo en vandaar bus 23 via Zelhem naar Doetinchem.


Gronau

Combineer een dagje Twente door vanuit Enschede de grens over te steken naar het Duitse Gronau. Ook dat kan met de ov-chipkaart. En heb je een Dal vrij of weekend vrij dan kost dat helemaal niets. Je checkt in Enschede in bij Blauwnet en checkt uit in Gronau. In Gronau heb je vlak bij het station een leuk klein centrum met onder meer het museum voor popmuziek.


Wandelen rond Elten

Het Duitse Elten is ooit in Nederlandse handen geweest. Nu voelt een dagje zo vlak over de grens toch weer helemaal buitenlands. Rondom Hoch-Elten lopen diverse wandelroutes. Je kunt ook in Nederland al een avontuurlijke reis beginnen: buurtbus 566 rijdt van Zevenaar via Babberich en Tolkamer naar eindpunt Spijk. Buurtbus 566 steekt bij Elten twee keer de grens over. Wandel langs de grens richting Hoch Elten. Rechts ziet men de dijk van de vroegere spoorlijn Zevenaar-Griethausen-Kleve waarbij de trein op een veerpont ging. Langs de Duitse Rijksweg 8 naar station Elten (4 km). In Elten kan men inchecken met de Nederlandse OV-chipkaart, terug naar Zevenaar. Direct met de trein naar Elten is dus ook mogelijk. Wandel vanaf hier bijvoorbeeld via het klompenpad naar Emmerich om daar de trein weer terug te nemen.