Skip to main content

NS maakt samenreiskorting flink ingewikkelder

NS gaat het flink moeilijker maken om gebruik te maken van samenreiskorting. Middels een systeem met koppelcodes moet de reiziger vanaf 22 april flink wat voorwerk doen om iemand met korting mee te nemen, de bedoeling is dat het daardoor onmogelijk wordt om samen met een onbekende te reizen. Rover ziet er niets in om de NS-reiziger nog meer drempels op te werpen.

NS-abonnementhouders kunnen sinds jaar en dag maximaal drie reizigers meenemen met 40% korting. Een goed systeem, aangezien de auto flink concurreert met zijn vier zitplaatsen voor één tarief. De samenreiskorting is bovendien een goede manier om een familielid of vriend voordelig kennis te laten maken met de trein. NS constateert echter dat veel reizigers de samenreiskorting gebruiken door met een wildvreemde “mee te reizen” en wil dit inperken.

Daarom heeft NS per vandaag een ingewikkeld systeem met koppelcodes gelanceerd. Vanaf 22 april verdwijnt de samenreiskorting uiteindelijk definitief uit de kaartautomaat. Voortaan moet de abonnementhouder dan een unieke code genereren die de medereiziger vervolgens invoert in het bestelproces voor de samenreiskorting. Reizigers zijn hiervoor aangewezen op een e-ticket of NS Flex. Voor reizigers die problemen hebben met digitale systemen komt geen oplossing: als zij geluk hebben, wonen ze in een stad waar het station een bemande balie heeft.

Rover vindt de wijziging niet gerechtvaardigd. Het is maar de vraag hoeveel reizigers er werkelijk met onbekenden meereizen, bovendien ziet Rover dit niet als misbruik. Het staat tenslotte nergens in de voorwaarden wie je meereizenden moeten zijn. Met deze aangescherpte regels ziet Rover vooral dat er onnodig een drempel wordt opgeworpen voor gebruik van de trein door vriendengroepen.

NS was aanvankelijk ook van plan abonnementhouders nog maar drie keer per maand de mogelijkheid te geven om samenreiskorting aan te schaffen. Na bezwaren van Rover en de andere consumentenorganisaties is dit voorstel door NS ingetrokken. Reizigers kunnen dus wel onbeperkt gebruik blijven maken van de samenreiskorting als ze reizen met maximaal drie bekenden en het nieuwe proces doorlopen.

Tarieven