Skip to main content
Wachtende reiziger met telefoon

Blog: een dating-app of op tijd rijden?

Wat een dilemma: willen we als reiziger liever treinen die op tijd rijden of een leuke app voor meer sociale interactie?

Gelukkig hoeft helemaal niemand antwoord te geven op deze overbodige vraag. Want het is natuurlijk helemaal geen keuze die gemaakt hoeft te worden. Al bleek dat vandaag niet voor iedereen even duidelijk.

De wensen van de treinreiziger zijn echter heel duidelijk: meer treinen, meer op tijd rijden, minder storingen, minder vertragingen. Dat dit niet altijd lukt, hebben veel treinreizigers de laatste maanden ervaren. En ook in 2022, toen er veel treinen werden geschrapt door personeelsgebrek. Dit heeft ertoe geleid dat de staatssecretaris NS een boete heeft opgelegd van 1,5 miljoen euro. Zo’n boete is bedoeld als extra aansporing om snel orde op zaken te stellen. Het is niet bedoeld als een soort afkoopsom waardoor treinen nu niet meer op tijd hoeven te rijden.

Die boete kan netjes door NS worden betaald aan het Rijk. De reiziger heeft daar niets aan. Een andere optie is dat we NS verplichten die boete te besteden aan beter op tijd rijden. Maar dat moet NS toch al doen, met of zonder boete. Ook dit zou voor de reiziger dus geen verschil maken. En dus verzonnen wij de wedstrijd het Reizigerscadeau. Wat zou jij je medereiziger cadeau doen voor 1,5 miljoen?

Het had een gratis kopje koffie kunnen worden. Of een NS-muts. Maar de meeste deelnemers kozen voor een middel om de sociale interactie te bevorderen. Een verrassende en leuke keuze van de reiziger. Dus gaat NS daar nu mee aan de slag.

Tegelijk gaat NS nog steeds aan de slag met betere prestaties op het spoor. Als extra aansporing heeft de staatssecretaris nog een middel behalve boetes opleggen: op aansporing van Rover is besloten om zowel NS als ProRail onder verscherpt toezicht te stellen. Hierdoor moeten de spoorpartijen nu onderzoeken waarom het de laatste tijd slechter gaat op het spoor en met een verbeterplan komen.

We zijn uiteraard blij dat ons pleidooi voor verscherpt toezicht is opgevolgd. Hopelijk krijgen reizigers straks hierdoor weer meer treinen die op tijd rijden. Én een leuke dating-app.

Freek Bos rond

Freek Bos,
Directeur Rover

Prestaties