Trein naar België fors duurder vanaf december
NS Hispeed wil per december de heringevoerde intercity naar België flink in prijs verhogen. Hiervoor hebben de consumentenorganisaties in het Locov de Tweede Kamer gewaarschuwd. Hoewel de reistijd met de Beneluxtrein per december juist langer wordt, moeten reizigers hiervoor minstens 8% meer gaan betalen. Voor overstappende reizigers vanaf een reguliere NS-trein valt de prijsverhoging nog negatiever uit.
Een enkele reis Den Haag – Brussel gaat vanaf 15 december €32,40 kosten, een prijsverhoging van 8% tegenover de huidige prijs van €30. In het voorstel van NS en NMBS werd de Beneluxtrein gepresenteerd als een trein zonder toeslag, de consumentenorganisaties zijn het dan ook zeer oneens met deze “grenstoeslag”. Extra wrang is dat de reiziger zelfs 11 minuten langer onderweg is vanaf december, en dat dan nog steeds geen complete uurdienst wordt aangeboden.
Reizigers die in Nederland overstappen op/van de Beneluxtrein krijgen bovendien te maken met een tariefbreuk: omdat de tarieven voor de trein naar België worden losgekoppeld van de tarieven op het NS-net vervalt het degressieve systeem, waarbij een treinkaartje relatief goedkoper wordt naarmate men meer kilometers reist. Dit heeft een extra prijsverhoging tot gevolg. Beide effecten tezamen zullen ertoe leiden dat de prijs van het Nederlandse deel van de reis sterk omhoog gaat. Het percentage is afhankelijk van de reisafstand; voor bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht zal het traject tot aan de Belgische grens ruim 25% duurder worden.
Het loskoppelen van de tarieven staat haaks op het voornemen van NS om de HSL te integreren in het hoofdrailnet. Consumentenorganisaties vinden het bovendien niet te verteren dat reizigers na alle ellende sinds het mislukt invoeren van de Fyra nu nog worden getrakteerd op een forse prijsverhoging voor een verbinding die slechter is dan vóór het invoeren van deze prijsmaatregel. De consumentenorganisaties willen dat de staatssecretaris een stokje steekt voor de tariefplannen.
Lees hier het advies van de consumentenorganisaties in het Locov aan NS Hispeed