Skip to main content

Voordeliger de grens over

Een internationale reis is leuk en avontuurlijk met het openbaar vervoer. Helaas wil de trein zich nogal eens uit de markt prijzen. Gelukkig zijn er wel wat mogelijkheden om een vakantie of een dagje over de grens wat goedkoper te houden. Hier een aantal tips.

Boek tijdig je kaartje

Dure treinformules zoals ICE en Eurostar verkopen een beperkt aantal goedkopere kaarten. Deze kaartjes zijn drie tot zes maanden voor vertrek al te bestellen en zijn vaak snel uitverkocht. Zo is een enkele reis naar Parijs vaak te koop voor €35. Ook voor reizen naar België loont het vaak om minimaal 7 dagen van tevoren je kaartje te kopen (Early Bird-tarief).

Knip de reis op

Vooral voor reizigers naar België kan het voordeliger zijn om het treinkaartje op te knippen in twee kaartjes van en naar het grensstation in Nederland. De NMBS rekent naar en vanaf Roosendaal en Maastricht namelijk vrijwel het gewone binnenlandse tarief, terwijl NS het wat hogere internationale tarief rekent. Het is op deze manier ook mogelijk om in België verder te reizen met voordelige tickets voor jongeren of senioren.

De tarieven voor het reizen naar Duitsland zijn voor langere reizen aan beide zijden van de grens vergelijkbaar. Bij vol tarief reizen vanuit Limburg valt een paar euro’s voordeel te behalen door gebruik te maken van de daar aanwezige Duitse kaartautomaten. Wie verder reist dan Duitsland, bijvoorbeeld naar Oostenrijk of Zwitserland, kan er ook goed aan doen het treinkaartje op te knippen. Er zijn weliswaar ook doorgaande (Super)Sparpreis-tickets te koop door Duitsland (bv. naar Zwitserland of Tsjechië) maar die zijn soms duurder. Het vereist enige planning, maar mits beide kaartjes voor dezelfde reis zijn gekocht is het bij reizen met twee e-tickets niet nodig de trein te verlaten. Let wel, het kan bij losse tickets moeilijker zijn om bij vertraging op de doorgaande reis gebruik te maken van rechten zoals geld terug bij vertraging.

Weekend Vrij

Wist je dat het Weekend Vrij abonnement geldig is tot en met een aantal Duitse treinstations? Je kunt ermee de grens over naar stations als Aken, Emmerich, Gronau en Leer. Wie een paar keer in het weekend op stap gaat, heeft een abonnement er al snel uit. Verder Duitsland in? De trein vanuit Enschede staat zo’n 9 minuten stil in Gronau, het is de moeite om hier even in- en uit te checken en het aanvullende ticket voor de Duitse reis dus vanaf dit station te laten ingaan. Dit kan vooral in de app van de Deutsche Bahn worden geregeld.

Gebruik speciale kaartsoorten

Op reis vanuit Zuid-Limburg? In de NS-kaartautomaat is het Euregioticket te koop voor het grensgebied in Nederland, Duitsland en België. Het ticket kost €21,70 per persoon op weekdagen maar in het weekend reis je hier met twee volwassenen en maximaal 3 kinderen op.

Vanuit Groningen kan het ‘Niedersachsen Ticket plus Groningen’ gekocht worden, waarmee maximaal vijf passagiers van Groningen naar alle plaatsen in Niedersachen reizen vanaf €33. Dit ticket is online te bestellen of te koop bij de Arriva-shops van Groningen en Leeuwarden.

Naar België kan het voordelig zijn om de aanbiedingen van de Belgische spoorwegen NMBS te bekijken. Zo biedt de NMBS speciale tickets van en naar Roosendaal en Maastricht, maar ook voordelige jongerenkaarten, seniorenkaarten en soms speciale aanbiedingen zoals de Christmas Deal en Shopping Deal. Deze laatste aanbiedingen zijn alleen geldig in België maar kunnen ook gebruikt worden door Nederlandse reizigers vanaf de grens.

Deutschlandticket

Zo nu en dan naar Duitsland? Reis dan eens met het Deutschlandticket: een hele maand in alle regionale treinen (geen IC en ICE) voor slechts €49. Het ticket is al geldig vanaf de Nederlandse grensstations Enschede, Arnhem en Venlo.

Er zijn diverse mogelijkheden het Deutschlandticket aan te schaffen:

  • Via de Mopla-app. Je betaalt daarmee wel altijd de hele maand, maar je kunt tot 24 uur voor het einde van de maand opzeggen. Betaling kan via creditcard, Paypal en Sofort. Zie ook: https://www.mopla.solutions/de/tickets/deutschlandticket
  • Het Deutschlandticket wordt ook verkocht door Arriva via de glimble app, het voordeel is dat je met ideal kan betalen. Zie ook: https://glimble.nl/ov-kaartjes-tickets/dticket
  • Een andere mogelijkheid is via de HVV Switch-app. Daarmee kun je het op een willekeurige dag laten ingaan en betaal je de eerste maand pro rata. Als je tegelijk voor de 10e van de eerste maand opzegt, dan betaal je alleen (deels) die maand. Je kunt in principe betalen met automatische incasso, creditcard en Paypal, maar de eerste 2 opties lukken vaak niet automatisch met een buitenlands adres.  Zie ook: https://www.hvv.de/de/abo

Andere voordelige kaarten in Duitsland

Een onbekende dagkaart die in heel Duitsland geldig is, is het Quer-durchs-Land-Ticket. Deze dagkaart kost 46 euro voor de eerste persoon. Voor iedere extra reiziger komt er 9 euro bij (maximaal 5 personen).

In vrijwel alle regionale treinen van Duitsland kan je gebruik maken van de RE, IRE, RB en S-Bahn-treinen, maar niet van de IC, ICE, IR en CityNightLine treinen. Het treinkaartje van de Deutsche Bahn is ook geldig bij de meeste andere Duitse spoorbedrijven.

Via Sparpreis Europa kan vanaf €19,90 naar bestemmingen in Duitsland worden gereisd. Daarnaast kent Duitsland verschillende regionale aanbiedingen. Wie vaak naar Duitsland reist, kan een BahnCard 25 of 50 aanschaffen. Die geeft recht op 25% of 50% korting op treinreizen.

Jongeren en ouderenkaarten in België

Het Belgische jongerenticket bestaat niet meer voor kort grensverkeer en is vervangen door 30% korting op internationale tickets. Voor reizen vanuit Nederland is het mogelijk een ticket te kopen tot het eerste Belgische station (Essen, Noorderkempen, Essen) en daar tegen het binnenlandse tarief verder te reizen.

Tip: jongeren onder de 26 jaar reizen in de zomer van 2024 een week voor €18 of een maand voor €35 met Youth Holidays.

Senioren van 65 jaar en ouder reizen voor slechts €8,30 op en neer op het Belgische spoor of €17,50 in de 1e klas met het Senior Ticket.

Budgettreinen

In Frankrijk bestaat een budget-trein de Ouigo. Dit is het goedkopere broertje van de reguliere TGV . Vanaf Parijs reis je al vanaf een tientje naar Zuid-Frankrijk als je tijdig boekt! In Duitsland en Zweden is er de Flixtrain als goedkoper alternatief. Deze spoorvervoerder komt mogelijk ook naar Nederland in de nabije toekomst.

Interrail

Wie heel Europa per trein wil verkennen, kiest het beste voor Interrail waarmee een aantal reisdagen naar keuze vooraf worden ingekocht.

Probeer eens de bus

De trein te duur? Een reis per bus is vaak flink goedkoper dan de trein en kan daardoor heel aantrekkelijk zijn. Al voor een paar tientjes reis je van Amsterdam naar Londen of Parijs en weer terug. Flixbus is een grote speler op de markt van langeafstandsbussen en rijdt dan ook naar meer dan 2500 bestemmingen vanaf vele stations. Voor korte internationale reizen kan zelfs de reguliere lijnbus een hele goedkope optie zijn, zo rijden er lijnbussen van Nijmegen naar Kleve en Emmerich, van Maastricht naar Luik en Hasselt, van Middelburg naar Gent en van Tilburg naar Turnhout.