Skip to main content

Geld terug bij vertraging binnen Nederland

Als reiziger mag je verwachten om op tijd op bestemming aan te komen. Gebeurt dit niet, dan is kun je in sommige gevallen (een deel van) je geld terug krijgen.

Vertraging met de trein

Bij een vertraging met de trein van meer dan 30 minuten kan je meestal geld terug krijgen. Er wordt dan gekeken naar het moment dat je oorspronkelijk volgens de reisplanner had kunnen aankomen en het moment je werkelijk op bestemming bent aangekomen. Bij de IC Direct en bij de Arriva-treinen in Limburg is dit vanaf 15 minuten. Bij internationale treinen moet in de meeste gevallen sprake zijn van minimaal een uur vertraging. Exacte voorwaarden kunnen verschillen per vervoerder, maar lijken wel op elkaar.

Let wel:

  • Het terug te geven bedrag is minimaal € 2,30, daaronder wordt niet uitgekeerd. Bij internationale treinen is dit in meeste gevallen € 4,-.
  • Als de vertraging tenminste 24 uur van te voren is aangekondigd (zoals bij werkzaamheden) hoeft niet te worden uitgekeerd.
  • De aanvraag voor geld-terug-bij-vertraging moet binnen een bepaalde termijn zijn ingediend. Meestal is dit 3 maanden, maar bij sommige vervoerders is dit 2 weken.
  • Er wordt geen geld uitgekeerd als er sprake was van bijzondere overmacht (bijvoorbeeld een landelijke stroomstoring). In dat geval geldt vaak nog wel de compensatieregeling uit EU-verordening 2021/782. Op grond hiervan hebben reizigers recht op compensatie van 25% vanaf 1 uur en 50% vanaf 2 uur vertraging, met een beperkte overmachtsclausule.

Vertraging met meerdere vervoerders

De regeling geldt per vervoerder. Heb je met meerdere vervoerders gereisd en een aansluiting gemist tussen deze vervoerders? Dan val je als reiziger vaak buiten de boot. Stel dat je het eerste deel van de reis met NS reist. De trein krijgt 10 minuten vertraging, waardoor je een aansluiting mist op een trein van Arriva. Je moet een half uur wachten op de volgende trein van Arriva, die zelf nog eens 10 minuten vertraging heeft. Dan heb je als reiziger een flinke vertraging van in totaal 40 minuten opgelopen, maar beide treinen hebben los van elkaar onvoldoende vertraging gehad. Hierdoor krijg je geen geld terug. Als de eerst genoemde trein niet 10 maar 35 minuten vertraging had dan kan je voor deze eerste trein wel geld terug krijgen, maar niet voor de aansluitende trein tenzij deze zelf ook weer meer dan 30 minuten vertraagd is.

Gevolgschade na vertraging

Helaas zijn vervoersbedrijven bij wet niet verantwoordelijk voor kosten die na vertraging ontstaan. Dus kosten voor een ticket voor een gemist concert, vliegtuig, of kosten van een vervangende taxi zijn in principe voor rekening van de reiziger. Alleen het bedrag van het treinkaartje wordt in deze gevallen terugbetaald. Wel zijn vervoerders in sommige gevallen coulant, Rover adviseert daarom altijd een klacht in te dienen bij de vervoerder bij extra kosten door vertraging.

Compensatie aanvragen bij NS

Hoe je compensatie kunt aanvragen hangt af van het soort vervoerbewijs en waar je dit hebt gekocht.

  • OV-chipkaartreizigers kunnen bij NS eenvoudig geld terug bij vertraging aanvragen via Mijn NS. De vertraging moet dan wel zichtbaar zijn in de gemaakte chipkaart-reis. Wie besluit om naar een ander station uit te wijken (bijvoorbeeld om met een bus verder te reizen) kan niet aantonen dat dit voor vertraging zorgde, aangezien de reis naar dit alternatieve station wel goed verliep. In dit soort gevallen kan het nodig zijn een klacht bij de klantenservice in te dienen.
  • Reis je op een andere manier, bijvoorbeeld met een betaalpas of creditcard? Dan kun je bij NS gebruik maken van dit formulierVia dit formulier kun je ook geld terugvragen voor aanvullende vervoerbewijzen zoals Dagkaart Hond en Dagkaart fiets. Voor e-tickets en mobiele tickets gekocht bij NS of via de apps Tranzer, 9292, Gaiyo, Go About of Ease2pay kan dit formulier ook worden gebruikt. Voor e-tickets en mobiele tickets gekocht bij NS geldt pas een vergoeding bij meer dan 60 minuten vertraging.
  • Heb je een e-ticket of mobiele ticket ergens anders gekocht? Dan kun je je claim per post indienen bij NS Klantenservice, Postbus 2372, 3500 GJ Utrecht. Hierbij dien je de volgende gegevens mee te sturen: een kopie van je ticket of factuur, je geplande vertrektijd volgens de dienstregeling, vertrek- en aankomststation bij NS, vertragingsduur (30-59 minuten of 60 minuten of langer), je adresgegevens en je IBAN

    Na een online verzoek ontvang je binnen enkele minuten een ontvangstbevestiging per e-mail. In de meeste gevallen wordt het verzoek binnen enkele dagen afgehandeld. Is een verzoek binnen 5 dagen na de reisdatum gedaan? Dan duurt het minstens een week omdat de vertragingsgegevens dan pas definitief in de systemen staan.

Compensatie aanvragen bij andere spoorvervoerders

Meer informatie over het aanvragen van geld terug bij vertraging bij andere vervoerders kun je vinden op de volgende pagina’s:

Vertraging met bussen en trams

Ook bij vertraging van bussen of trams is een vorm van compensatie mogelijk. De voorwaarden lopen nogal uiteen. Dit verschilt per vervoerder, maar soms ook per regio. Keolis hanteert voor busvertraging vergelijkbare voorwaarden als bij treinvertraging maar geeft pas geld terug vanaf 60 minuten vertraging. De regeling is niet van toepassing in het gebied Midden-Overijssel en Twente. Bij Arriva kan geld terug worden aangevraagd via het reguliere klachtenformulier.

Rover adviseert om eerst de voorwaarden van de betreffende vervoerder door te nemen voor het indienen van een verzoek voor geld terug bij vertraging.

  • Arriva (Let op! Selecteer bij het kopje ‘Geld terug bij vertraging’ de regio waarin je reist voor de juiste informatie)
  • Keolis/Syntus
  • Connexxion
  • Breng
  • GVB (Er is alleen vergoeding voor taxi mogelijk; bij vertraging van meer dan 60 minuten, als er geen alternatief vervoer beschikbaar is en dit binnen het (concessie)gebied van GVB is.)
  • RET
  • RRReis
  • HTM