Editie 1: muziek
Muziek, literatuur en beeldende kunst. Vaak hebben artiesten zich laten inspireren door het openbaar vervoer. Aldo Markus neemt in deze rubriek een aantal kunstzinnige uitingen onder de loep van mensen die zich lieten inspireren door de mooie en leuke kanten van een trein-, tram- of busreis of van een tripje over het water. Daarbij laat hij ook zijn eigen licht hierover schijnen.
‘Van Zwolle naar Kampen, van Kampen naar Zwolle’
Tekst, muziek en uitvoering: Jules de Corte
De Corte was een Nederlandse liedschrijver, componist, pianist en zanger en werd in Nederland en België bekend met liedjes als De vogels, Ik zou wel eens willen weten, Hallo Koning Onbenul en Als je overmorgen oud bent.
Rond 1980 reisde hij met de trein waarin ik dienst deed als treinsteward voor Wagons-Lits. Ik herkende hem direct. “Meneer de Corte, heeft u soms trek in een kopje koffie?” Ja hoor, als ik wel de suiker, melk en het roerstaafje er al wilde indoen - roeren kon hij zelf wel. Ik deed het en rekende de fl. 1,30 met hem af – hij hoefde het wisselgeld (van een gulden en twee kwartjes) niet terug (weer 2 dubbeltjes in de fooienpot).
Voordat ik verder ging bedankte ik hem nog voor zijn toen actuele ‘Koning Onbenul’. Ik kreeg een heel vriendelijke glimlach terug, die ik na 40 jaar niet vergeten ben.
In dit liedje brengt Jules de Corte de schijnbare nutteloosheid van het dagelijks werk onder woorden. Maar wat hebben machinist(, stoker) en conducteur tussen Zwolle en Kampen veel reizigers heen en weer vervoerd!
‘Scheveningse tram’
Wim Sonneveld
Tot 1957 reed de HTM met ‘open trams’, dat waren achterwagens die vooral op de Scheveningense lijnen werden ingezet. Na het eeuwfeest van de Haagse tram in 1964 werd een zo’n rijtuig nog op lijn 8 en 9 ingezet en ik heb er nog ingezeten. In 1968 was ook dat voorbij (veiligheid).
‘Het Dokummer Lokaaltje’
In 1981 bereikte Ted Houkes de Tipparade met dit gezellige liedje in het Hollands.
Er is ook een versie in het Frysk, van Anneke Douma (1944- ) en Gurbe Douwstra (1954- ):
Tussen 1901 en 1935 reden er personentreinen op de lokaallijn tussen Leeuwarden en Anjum via Dokkum.
‘Kedeng-kedeng’
Guus Meeuwis & Vagant kwamen in 1996 met dit nummer hoog in de hitparade.
Volgens mij swingt iedereen mee.
‘Veerpont’
Drs. P
In een nieuwjaarsnacht jaren ’90 stond ik op een drukke Amsterdamse Dam op een taxi te wachten. Ja, daar kwam er een. Achter mij in de rij herkende ik Drs. P, maar nog geen nieuwe taxi. Ik liet hem voorgaan. Terwijl hij instapte kon ik hem nog bedanken voor zijn mooie teksten en een gelukkig nieuwjaar wensen.
Eerst een foto die in Amerongen aan de Lek gemaakt is: https://straatpoezie.nl/gedicht/veerpont/
En voor wie het niet al uit zichzelf meezingt hier ook met geluid:
En met dat ‘heen en weer’ zijn we eigenlijk weer terug bij het eerste liedje van deze aflevering.
Oproep
Zelf een suggestie voor een volgende aflevering van deze rubriek? Denk aan cabaret, klassieke muziek, fotografie, film, architectuur, tv-series en pop- of dansmuziek of andere (klein)kunst.
De enige voorwaarde: het moet met openbaar vervoer (trein, metro, tram, bus, veerdiensten enz.) te maken hebben en creatief (niet informatief) zijn. Suggesties zijn welkom via