Een veerdienst vanuit Lelystad vaart in ongeveer drie kwartier naar Marker Wadden. In dit nieuwste stukje Nederland ontluikt nieuwe natuur met waterplanten, schelpdieren, vogels en vissen. Zo ontstaat hier een waar natuurparadijs. Twee wandelroutes leiden allebei langs de twee vogelkijkpunten.
Het Dorenweertsepad voert nu eens door de drassige uiterwaarden van de Rijn, dan weer hoog over de rand van de Veluwse heuvels, met weidse uitzichten. Er zijn varianten van 8 en van 13 km, en aansluitingen op andere klompenpaden. Een bonus is kasteel Doorwerth.
Klik voor meer informatie OV: bushalte Drielse Veer, Oosterbeek (lijn 51); bushalte Rolandseck, Doorwerth (buurtbus 590)
De variatie aan bomen is onvoorstelbaar Foto: Nationaal Bomenmuseum Gimborn
Bomenmuseum
Inktfabrikant Max von Gimborn legde bij Doorn een park aan met 3000 soorten bomen en struiken; dat is nu het Nationaal Bomenmuseum Gimborn. Een lust voor het oog. Boek vooral een rondleiding, want dan zie je zoveel meer. Het 29 hectare grote park is ook geschikt voor rolstoelen.
De stuurhut van de Bornrif, een Noordzeebotter Foto: Visserijmuseum Zoutkamp
Visserijmuseum
Aan de oude binnenhaven van de historische vissersplaats Zoutkamp toont het Visserijmuseum de geschiedenis en de ontwikkeling van de lokale visserij. In de expositie Vissersvrouwen staat dit jaar de rol van de vrouw in het vissersgezin centraal.
Meppel dankt zijn rijke handelsverleden aan vervoer over water; enkele van de vele grachten zijn bewaard gebleven. De ANWB biedt een wandelroute van 2 km door de gezellige historische binnenstad, langs onder meer de Meppeler toren, het Drukkerijmuseum, oude pakhuizen, de Stadswaag en molen De Vlijt.
Kamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog een SS-concentratiekamp. Na de oorlog zijn er evacués, collaborateurs en Molukkers ondergebracht. De vaste expositie toont met verhalen en voorwerpen de geschiedenis van het kamp. Een wandeling van 2,5 km leidt naar de fusilladeplaats.
Eeuwige schoonheid in de eeuwenoude basiliek Foto: Sint Servaas basiliek
Het oudste gebouw
Het oudste gebouw in Nederland is de Sint Servaas basiliek in Maastricht, waarvoor de grondslag werd gelegd in de vierde eeuw. Niet alleen de kerk zelf is indrukwekkend; er zijn ook schatkamers vol kunst, met als topstukken het reliekschrijn en het borstbeeld van Servatius.
Klik voor meer informatie OV: bushalte Vrijthof, Maastricht (lijn 4); bushalte Helmstraat, Maastricht (lijn 7)
Reis door het lijf
‘Corpus’ betekent ‘lichaam’. Dit museum heeft de vorm van een menselijk lichaam en legt uit hoe die mens in elkaar zit. Beleef een spectaculaire ‘reis door de mens’ en zie, voel en hoor hoe ons ingenieuze lichaam werkt. Een zintuigprikkelende ervaring om samen te beleven!
Klik voor meer informatie OV: bushalte Willem Einthovenstraat, Oegstgeest (lijnen 9, 38); bushalte Wassenaarseweg/Corpus (lijnen 9, 57); bushalte Corpus, Oegstgeest (lijn 90)
Het Schip: deels wooncomplex, deels museum Foto: Marcel Westhoff
Gebouw, schip of museum?
Museum Het Schip is het boegbeeld van de architectuur van de Amsterdamse School. Het expressionistische volkswoningbouwcomplex is in 1919 gebouwd. In het schoolgebouw dat er deel van uitmaakte, huist nu een museum over de Amsterdamse School. Een rondleiding is de moeite waard.
Duinen Zathe in Appelscha is een kleinschalig attractiepark. Het begon allemaal met een verkeerscircuit, maar er zijn ook achtbanen, een mega-springkussen, een waterglijbaan, een piratenschip, een duikboot, botsbootjes en nog veel meer.
Tussen Serooskerke en Vrouwenpolder, bij molen De Jonge Johannes, ligt een speeltuin zonder opsmuk, maar mét pannenkoeken. Er zijn een springkussen, een waterglijbaan, een trampoline, een zandbak, minigolf en vanaf medio juli een maïsdoolhof.
Klik voor meer informatie OV: bushalte Noordweg, Serooskerke (buurtbus 583) en bushalte Serooskerke Gapingseweg (lijn 133)
Barbie in de jaren 60 Foto: Stedelijk Museum Almelo
Barbie 65
Stedelijk Museum Almelo viert tot 8 september Barbies 65e verjaardag met de grootste Barbie-expositie ooit in Nederland. Meer dan 1200 Barbiepoppen laten zien hoe Barbie is geëvolueerd van typisch blondje tot geëmancipeerde, werkende vrouw; een spiegel van onze samenleving in de afgelopen 65 jaar.