Skip to main content
Column

Tergooi ziekenhuizen: bereikbaarheid kan beter

Frances constateerde dat het ziekenhuis in Hilversum prima is gelegen, voor wie met de auto komt. Maar is bereikbaarheid met het OV nou juist voor een ziekenhuis niet nog belangrijker?

Alleen online  | Juli 2023  |  Frances Carriere 

Busstation Hilversum
Foto: Sanne van Galen

 

Toen mijn man en ik in 1996 vanuit Amsterdam naar Hilversum verhuisden, was er in de buurt een leuk basketbalveldje met kinderspeelplaats, waar vooral onze tienerzoon van 14 veel gebruik van maakte.  We hoorden dat daar een aantal jaren geleden nog een ziekenhuis was: het Diakonessenziekenhuis.  In 1996 waren er in het hele Gooi nog maar twee ziekenhuizen: één in Blaricum en Ziekenhuis Hilversum voor de zuidkant van het Gooi.

Nieuw ziekenhuis

In de jaren daarna fuseerden de twee ziekenhuizen tot Tergooi Ziekenhuizen, waarbij beide locaties bleven bestaan. Het was echter al snel duidelijk dat één van de locaties het veld moest ruimen. Na heel wat geharrewar is besloten beide locaties te sluiten en werd er een nieuw ziekenhuis in Hilversum op ca. een kwartier lopen vanaf de oude locatie uit de grond gestampt. De verhuizing van de oude locaties naar de nieuwe in Hilversum was op 20 mei: een hele operatie, die zorgvuldig was voorbereid en uitgevoerd.

Het nieuwe ziekenhuis is erg mooi en ligt prachtig in het bos aan de rand van Hilversum, niet ver van de snelweg. Er zijn twee grote parkeergarages dicht bij het ziekenhuis. Dus wat betreft de bereikbaarheid voor auto's en ambulances is het goed opgezet. Maar hoe zit het met de bereikbaarheid met het OV, vooral als je niet op fietsafstand woont, bijvoorbeeld in Huizen of Naarden Vesting?

Golfkarretjes

Dan valt het toch wel tegen: er rijdt ongeveer ieder kwartier een snelbus tussen Huizen en Hilversum die echter op een kwartier lopen vanaf het ziekenhuis stopt en de wandelroute naar het ziekenhuis is niet aangegeven. Vanaf de bushalte kun je met een soort golfkarretje, bestuurd door vrijwilligers, naar het ziekenhuis gaan, maar dan moet je dat wel vooraf bellen. Ook op de terugweg vanaf het ziekenhuis staat er geen golfkarretje klaar en in de hal van het ziekenhuis zie je geen duidelijke verwijzing daarnaar. Als ik daarover een opmerking maak richting een communicatiemedewerkster van het ziekenhuis, zegt deze dat ze nog een en ander moeten ‘finetunen' maar dat het eigenlijk wel goed loopt.

Er is ook een bus die vlak bij het ziekenhuis stopt, bus 3 vanaf station Hilversum, maar die rijdt maar één keer per uur en na 20.00 uur helemaal niet. Dan heb je nog twee buslijnen die in de buurt stoppen, zo'n tien minuten lopen van het ziekenhuis vandaan, die rijden beide maar één tot twee keer per uur en vanaf die haltes rijdt geen golfkarretje.

Er valt dus nog wel het een en ander te ‘finetunen’. Een ziekenhuis moet tenslotte voor iedereen bereikbaar zijn. Patiënten en bezoekers. En een ziekenhuis is bij uitstek de locatie waar mensen met het openbaar vervoer moeten kunnen komen. Want misschien zijn ze slecht ter been of mogen ze na een behandeling geen auto rijden. Helaas geldt een matige OV-bereikbaarheid niet alleen voor het ziekenhuis in Hilversum.

Oproep: onderzoek bereikbaarheid ziekenhuizen

Rover is bezig met een onderzoek naar de bereikbaarheid van ziekenhuizen. Wil je hier ook aan meewerken? Meld je aan bij Eva via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om het ziekenhuis bij jou in de buurt te onderzoeken.