Coulisselandschap tussen Vasse en Ootmarsum
Dat de klimaatverandering van invloed is op het landschap en daarmee op het wandelen blijkt ook op deze wandeling in Noordoost-Twente. Eind mei en het groen glanst en glimt uitbundig. Menig onverharde bosweg is veranderd in sleuven vol water door de combinatie van overvloedige regens en werkverkeer. Volgend jaar kan het andere uiterste laten zien: stofhozen op de zandweg en de begroeiing al vroegtijdig begint te vergelen.
Editie 3, 2024 | Peter Oosterling
Met behulp van de hardstenen oriëntatietafel op de 70m hoge Kuiperberg zijn de details in de weidse omgeving goed te onderscheiden. De tafel is een herinnering aan de bondsfeesten van Koninklijke Nederlandsche Toeristenbond ANWB in Twente op 22 en 23 juli 1922. Op de berg bevindt zich tevens de Joodse begraafplaats uit 1786 die, beschaduwd door eeuwenoude eikenbomen, 21 staande zerken telt.
Foto: Peter Oosterling
'Het wordt een grote graswoestijn'
Het deels eeuwenoude coulisselandschap is kenmerkend voor delen van Noord- en Oost-Nederland. Het bestaat uit kleine akkers en weilanden, afwisselend omzoomd met rijen bomen en struikgewas. Wat ons als wandelaars niet meteen opvalt is dat het kleinschalige coulisselandschap hier en in de Achterhoek dreigt te verdwijnen door het intensieve agrarisch gebruik van die akkers en het weghalen van de houtwallen. Geograaf John van Zuidam beschreef de achteruitgang in zijn boek Oale groond. Geschiedenis van het Twentse landschap, dat in 2019 verscheen. Om het in zijn woorden te zeggen: ‘Het wordt een grote graswoestijn’. Wat voor ons – zeker dit jaar – een fraai groen landschap is, verandert sterk door verkaveling en schaalvergroting. Het directe gevolg is de achteruitgang van de biodiversiteit; minder voedselbronnen voor insecten en vogels.
Bij het uitstippelen van deze Op Verkenning in de buurt van het mooie stadje Ootmarsum kwamen we uit op de website van Landschap Overijssel en besloten vanuit Vasse deels over de stuwwalroute naar Ootmarsum te wandelen. Die stuwwal ontstond in de voorlaatste ijstijd, ruwweg zo’n 200.000 tot 125.000 jaar terug. Het noordelijk deel van ons land lag onder een enkele honderden meters dikke ijslaag. Aan de beweeglijke randen stuwden ijsmassa’s de aarde voor zich uit en ontstond een glooiend landschap met in deze omgeving hoogteverschillen tot wel een kleine 80m. Op naar Vasse, halte Bolscher, die de naam draagt van het aanpalende eetcafé.
Rrreis.nl
Het dorp ligt aan buslijn 64 die Almelo en Oldenzaal met elkaar verbindt. We kunnen ons niet een eerdere Op Verkenning herinneren die we met de overwegend witte bussen van www.rrreis.nl maakten. Welke vervoerder is dit nu weer? RRReis blijkt de merknaam te zijn voor het regionale openbaar vervoer in de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel. In Twente is het vervoerder Arriva die zijn bussen inzet. En hebben die drie keer de letter ‘R’ ook een betekenis? Ja, de eerste staat voor de drie provincies die verantwoordelijk zijn voor het regionale OV. De tweede en derde ‘R’, een rollende ‘R’, brengen tot uitdrukking dat het merk ‘dynamisch en actief wil zijn’.
De koffie is op en we gaan aan de wandel. Het dorp zelf ligt niet aan de wit-paars gemarkeerde route. Let erop dat de naam op de markering staat, want er zijn meer routes met deze markering. Een korte wandeling brengt ons bij knooppunt D81, om langs de aan de heiligen Joseph en Pancratius gewijde kerk te wandelen naar de noordelijke begrenzing van de bebouwing. De kerk uit 1865, met een opvallend hoge, slanke toren, is best groot voor het bescheiden dorp.
Braamberg
Een smal zandpad met de naam Deep’n Weg voert ons langs Vasse naar knooppunt D80, waar we de stuwwalroute oppikken. De eerste ‘berg’ van zo’n 76m hoog waar de route aan weerskanten langs gaat is de Braamberg, maar er is een smal bospad dat je wél over een van de hoogste punten van Overijssel leidt. Op heldere dagen zie je op zo’n 40 km afstand de westelijke stuwwal Holterberg liggen. De Enschedese textielbaron Jannink had op de Braamberg een riant buitenverblijf gebouwd, dat in het oorlogsjaar 1944 afbrandde door toedoen van de Duitse bezetter. Die was bang dat de oprukkende geallieerden het huis als strategische uitkijkpost zouden gebruiken. Het gelijknamige bos is rijk aan spechten; vooral de kleine bonte specht is er te vinden.
Waar de onverharde Haambergerweg op de nadering van enkele gebouwen scherp naar rechts draait is boven in de nok van de witte gevellijst van de kleine boerderij een typisch Twents gevelteken te zien. Het bestaat uit een tweetal paardenkoppen. Oorspronkelijk dienden deze tekens om onheil af te weren, zoals blikseminslag.
Wandelend over de Oosterveld- en Slenkteweg beginnen ze ons op te vallen: de hardlopers en de wandelaars van de jaarlijkse Molenloop Ootmarsum. Bij een punt waar de deelnemers en ook wij een bekertje water krijgen aangereikt horen we dat de tocht dit jaar is opgedragen aan Bert Buddingh. De oud-huisarts overleed vorig jaar aan de gevolgen van kanker en dus is de opbrengst bestemd voor het kankeronderzoek.
Waarheen
Deze Op Verkenning beschrijft een ca. 17 km lange lijnwandeling vanuit het dorp Vasse door het coulisselandschap van NO Twente en eindigt in het pittoreske stadje Ootmarsum; dit km-aantal is inclusief een rondwandeling in dit stadje. Beide plaatsen worden bediend door lijn 64 van www.rrreis.nl.
OV naar Vasse, bushalte Bolscher en vanuit Ootmarsum
- 9292.nl of www.ns.nl en www.rrreis.nl voor de bus- en treinverbindingen. De dichtstbijzijnde NS-stations zijn Almelo en Oldenzaal.
Overige informatie
- Coulissenlandschap: ly/coulissen
- Stuwwalruite: ly/stuwroute
- Horeca: hetbolscher.nl
Beekje Hazelbekke
Bij knooppunt D91 maakt de route een U-bocht naar een onverhard pad. Rechts van de verharde weg stroomt de Hazelbekke. De naam van het beekje verwijst naar de hazelaars die langs het water staan. Ook moerasvarens, boswederiken en wilde orchideeën zijn er te vinden. Het gebied is alleen onder begeleiding van de boswachter te bezoeken. Hier is zo’n punt waar coulisselandschap er door schaalvergroting fors op achteruit is gegaan. Natuurmonumenten heeft inmiddels de oude landbouwgronden weer drassig gemaakt, waardoor die bijzondere planten konden terugkeren.
Bij knooppunt J69 gaat de route naar links, maar wij wandelen rechtdoor en vervolgen de Hogeveldsweg om bij café-restaurant De Molenberg onze dorst te lessen.
Bij J36 hadden we linksaf moeten gaan, maar dat drong pas door even voorbij het in het groen verscholen Mariakapelletje aan de Molenbeekweg. Let op het kleine steentje aan de voet van de drie dikke stammen, Alles komt goed. Terug bij het knooppunt slaan we rechtsaf, om via een stukje van de Zonnenberg uit te komen bij de vlakbij Ootmarsum gelegen Kuiperberg.
Siepelvrouwtje
Bij knooppunt K29 staan we aan de voet van die 70m hoge berg. Uiteraard is het uitzicht vanaf de top fantastisch. Al snel gaat onze belangstelling uit naar de op de top gelegen monumenten, waaronder de Joodse begraafplaats – zie het infopaneel ter plaatse. Er vlakbij staat een bakstenen torentje. Met amper 10m hoog is het de kortste watertoren van Overijssel, maar tegelijkertijd ook de hoogstgelegen toren en een die nog steeds in gebruik is.
Door naar Ootmarsum. Wandel naar Markt 9, haal bij de VVV een plattegrond en ontdek deze parel! Alleen al de beeldjes die laten zien dat Ootmarsum Siepelstad wordt genoemd omdat er rondom zulke goede uien werden verbouwd (siepel is Nedersaksisch voor ui –red.).