Skip to main content
Op vakantie met het OV

Per boot en trein naar Oxford en Glasgow

Het was de hoogste tijd om het VK weer ‘ns op te zoeken – voor het eerst sinds corona. Een theatervoorstelling in Oxford leek mooi te combineren met een bezoek aan Schotland. Dus: Eurostar naar Londen en dan gewoon verder per trein? Nou nee.

Editie 2, 2023  |  Jaap Rodenburg

Glasgow: Cathedral en Necropolis
Foto: Jaap Rodenburg

 

Als ik een beetje op tijd in Oxford wil zijn, wordt het Eurostar-ticket toch wel erg duur; net zo duur als een Rail & Sail-overtocht inclusief buitenhut én treinreis van Harwich naar Londen (ca. 150 euro). Die keus is snel gemaakt. Op een druilerige woensdagavond halverwege maart pak ik dus de IC naar Rotterdam Alexander, om daar over te stappen op metro B naar Hoek van Holland. Alleen zit ik nu dus wel EEN UUR in een metro die heel erg vaak stopt; volgende keer trein ik dan liever door naar Schiedam Centrum, om daar de metro te pakken.

Ten tijde van mijn reis eindigt metro B nog enkele honderden meters van de ferryterminal. En natuurlijk merk ik, eenmaal aangekomen bij de terminal, dat ik ben vergeten uit te checken. Ik vraag advies aan een RET-medewerker die de chauffeur van een pendelbus gezelschap houdt. Als hij hoort dat ik uit Alexander kom, adviseert hij me om niet het hele eind terug te lopen om uit te checken. “Zo bent u goedkoper uit,” meldt hij droog. Ik zeg dat ik erg uitkijk naar het moment dat de metro vlak voor de terminal gaat stoppen. Dat snapt de medewerker; maar dan zit zijn chaufferende collega wel zonder werk, zegt hij. “Dus dan komt hij bij u eten!” Hij is van harte welkom hoor.

Oxford: Bodleian Old Library en Oxford: Balliol College 
Foto's : Jaap Rodenburg

 

Verwarring over kaartjes

Het inchecken op de boot gaat snel: binnen een kwartier ben ik van de balie in mijn hut. Er is gratis wifi en ik kan in het restaurant een prima hapje eten. Wel bijzonder is dat de winkel pas bij vertrek om 23:00 uur Nederlandse tijd opengaat; dan slaap ik al. De volgende ochtend gaat al vroeg het signaal voor het – wederom prima – ontbijtbuffet. Voor ik weet sta ik op een winderig Harwich International. Een vriendelijke conductrice adviseert me in het stoptreintje richting Harwich Town te stappen, “in the warm”. Want datzelfde treintje komt straks weer terug om vervolgens naar Manningtree te rijden. Op dat sfeervolle station stap ik over op een goed volle sneltrein naar Londen. Dat is het enige nadeel van het Rail & Sailticket: je kunt geen stoelen reserveren.

Op advies van de Britse reisplanner stap ik uit op station Stratford (London), om daar de gloednieuwe Elizabeth Line metro richting treinstation Paddington te pakken. Maar oeps… nu bedenk ik me pas dat mijn bootkaartje alleen geldig is in een Greater Anglia trein – en dus niet in deze mooie nieuwe metro. Aangekomen op een druk Paddington kom ik dus niet door de poortjes. Als ik met een schuldbewust gezicht mijn vergissing uitleg laat een vriendelijke medewerker me zonder problemen door. Nog even een ‘off peak’ kaartje naar Oxford kopen en ik kan de sneltrein in.

Oxford: de stamkroeg van Inspector Morse
Foto: Jaap Rodenburg

 

Oudste bibliotheek

Eenmaal in Oxford drop ik eerst mijn bagage bij mijn overnachtingsplek in Rewley House – een aanrader voor wie houdt van een academisch sfeertje (119 pond voor een grote luxe kamer). En dan de stad in. Prima vegetarisch lunchen bij The King’s Arms; natuurlijk blijkt dat de stamkroeg te zijn van Inspector Morse uit de tv-serie, zoals te zien is op een gesigneerde foto aan de muur. En wat is hier verder veel te zien! Eeuwenoude colleges die je voor een paar pond van binnen kunt bekijken, prachtige oude gebouwen en een heel rijtje interessante musea (zie de nuttige links). Ik koop een kaartje voor een rondleiding door de Bodleian Old Library, de oudste universiteitsbibliotheek in het VK. Een erg indrukwekkend gebouw. De enthousiaste gids – natuurlijk een student – drukt ons op het hart om vooral ook The Weston Library te bezoeken, waar op dat moment een mooie tentoonstelling is over de vroegste Engelse fotografie. En dan is het al snel tijd voor de geweldige ‘panto’ show Mother Goose in het New Theatre, met een heerlijk schmierende Ian McKellen in de titelrol. Na afloop wacht mijn bed gelukkig op loopafstand. De bar is helaas al dicht. Oh well…

Na een erg goed ontbijt zoek ik de volgende ochtend het station weer op voor mijn eerste trein, de GWR-intercity naar London Paddington. Vandaar per underground naar Euston Station, (handig, in- en uitchecken met je pinpas!), om daar de intercity naar Schotland te nemen. Ik reis eerst naar Edinburgh met de LNER – een zeer comfortabele reis in de 1e klas (boek vroeg voor een fijne prijs – 145 pond is een koopje voor de hele reis Oxford–Edinburgh van 6,5 uur), waarbij je in je stoel een warme maaltijd en drankjes krijgt geserveerd (probeer het Hop On Board Ale, of anders een prima gin-tonic). Maar rechtstreeks van Londen naar Glasgow Central kan natuurlijk ook – daar doe je net zo lang over.

Verborgen Victoriaans perron op Glasgow Central
Foto: Jaap Rodenburg

 

Verborgen parel

Glasgow is veel minder bekend en populair dan Edinburgh – ten onrechte! Net als in Oxford stikt het hier van de musea rond kunst en wetenschap. Als eerste bezoek ik de oude kathedraal en de indrukwekkende necropolis. Na een prettige overnachting in mijn studio compleet met keukentje (Adagio Aparthotel, 73 pond per nacht) loop ik langs de rivier de Clyde langs indrukwekkend industrieel erfgoed naar het Riverside Museum, dat veel oude vervoermiddelen laat zien en een mooi beeld geeft van het dagelijks leven in voorbije tijden.

’s Middags heb ik een rondleiding geboekt bij Glasgow Central Tours. Een van kilt en grijze baard voorziene gids loodst ons door de gewelven onder het centraal station, onderwijl amusante en indrukwekkende verhalen vertellend. Zeker een aanrader! Net als het Hunterian Museum dat ik de volgende dag bezoek, en wel met de – ik kan het niet anders zeggen – schattige metro met de naam Glasgow Subway. Op het terrein van de University of Glasgow vind je hier allerlei voorwerpen uit de wetenschapsgeschiedenis, plus een mooie collectie Romeinse vondsten. Ooit van de Muur van Antonius gehoord, die zo ongeveer dwars door Schotland liep? Ik bedoel maar.

Overigens kun je in Glasgow ook prima winkelen, o.a. bij de grote Marks & Spencer. En wie honger heeft gekregen van dit alles kan geweldig Indiaas eten bij bijvoorbeeld Madras Cafe, of hippe, heerlijke kleine gerechtjes met mooie wijnen bij de Ox and Finch (reserveer!).

Terug naar Londen ga ik met de Caledonian Sleeper (trein open om 22:00 uur, vertrek 23:40), en wel in een Caledonian Club slaapcoupé. Deze coupés zijn vrij ‘compact’ – en prijzig (tegen de 300 pond voor 1 of 2 personen) – maar wel erg comfortabel, met eigen douche en toilet. In de Club Car kun je eten en drinken krijgen. Ontbijt is inclusief en na aankomst rond 7:00 uur kun je op Euston Station gebruikmaken van de Avanti First Class Lounge, waar ook mooi ruime douches zijn. Ruim genoeg tijd in om van Euston naar St. Pancras Station te lopen (check de rustiger Wellbeing Walk, aangegeven met groene bordjes, om het drukke autoverkeer op Euston Road te ontlopen) en in te checken voor de Eurostar naar huis. Het was weer een mooie buitenlandse trip! Op naar de volgende…

Glasgow Subway: de meest compacte ter wereld?
Foto: Jaap Rodenburg

Nuttige links

Boot- en treinreis naar Londen: bit.ly/treinboot 
Reisplanner en kaartverkoop UK: www.nationalrail.uk 
Treinreizen in het VK: the Man in Seat 61, www.seat61.com/train-travel-in-britain.htm 
Eurostar boeken met stoelkeuze: https://www.eurostar.com/nl-nl 

Oxford
Overnachten: Rewley House via www.booking.com. Budget optie: easyHotel Oxford
Bodleian Libraries: visit.bodleian.ox.ac.uk
Things to Do: www.timeout.com/oxford 

Glasgow
Overnachten: Adagio Aparthotel via booking.com. Budget optie: Euro Hostel Glasgow
Eten: www.oxandfinch.com, www.madras-cafe.co.uk
Glasgow Central Tours: www.glasgowcentraltours.co.uk
Caledonian Sleeper: www.sleeper.scot