Skip to main content
Wachten op het OV

Workum

Op kleine spoorwegstations kom ik een nieuw fenomeen tegen: de mooie afgesloten glazen wachtruimtes worden in bezit genomen door opgeschoten jongetjes die hun eerste sigaretjes en joints eens willen proberen. Ja, waar kun je een beter beschut en meer uit het zicht gelegen plekje vinden dan het station? Ideaal toch!

Editie 3, 2022  |  Hanny Visser

Foto: Hanny Visser
Niet voor bedoeld, maar ideaal voor beginnende rokers!

Zeker, maar helaas niet voor een reiziger die denkt te kunnen schuilen tegen kou, regen en wind en nu buiten de wachtruimte zijn of haar heil moet zoeken. Zoals mij op een avond overkwam in Etten-Leur, of overdag bij hondenweer in Camminghaburen. En zelfs in Workum laatst, al scheen daar de zon. De foto’s zijn van dit afgelegen stationnetje.

Dat er in deze wachtruimte helaas ook iemand zat te roken, blijft op de foto buiten zicht. Het was deze keer geen groepje van minstens tien jongens – ik had hem nog kunnen vragen dit buiten te doen. Maar de lucht in de ruimte was natuurlijk al bedorven. Bovendien scheen eindelijk eens de zon en was het ondanks de koude wind geen straf om buiten te staan. En ik had daarmee tijd om uitgebreid te fotograferen!

Die sigarettenrook vind ik eigenlijk nog het vervelendste. Om die reden ga ik liever niet bij wachtruimtes naar binnen. Want ik kan assertief genoeg zijn, maar in verstikkende rook heb ik geen trek. Ik weet dat ik in deze tijd geen handhaving kan verwachten op dit gebied; de trein zelf eist al meer dan genoeg van de medewerkers.

Ik zou eerder deze gemeentes willen vragen om voor hun jongeren een mooie droge en warme hangplek te creëren. Dan kunnen de reizigers van Arriva en NS weer wachten in de voor hen gemaakte wachtruimtes!

Foto: Hanny Visser
Workum