Skip to main content

De wachtruimte: Deventer

Een van de mooiere wachtkamers vind je in Deventer. Tussen perron 3 en 4 staat een gebouw met nog veel mooie kenmerken uit 1914 – toen is het ontworpen door H. Menalda van Schouwenburg. Het station is een rijksmonument.

Editie 4 - 2022  |  Marina van Alphen  

De voormalige wachtkamer 1e en 2e klasse is afgesloten. Vanuit de halletjes bij de toiletten kun je zien dat de wanden zijn gepleisterd, maar dat de stalen balken nog details dragen van historische versieringen. De wachtkamer 3e klasse is nog gedeeltelijk in gebruik. Mooie tegeltableaus en houten banken zijn er te bewonderen. En het wachtlokaal is verwarmd; ook iets om blij mee te zijn wanneer de temperaturen dalen en je je trein gemist hebt.

Jammer dat spoor 1 een stuk minder luxe is, met slechts beperkte beschutting. Dit tijdelijke perron is na meer dan 7 jaar een blijvertje. Het is alleen bereikbaar via een stalen trap aan de buitenkant van het oorspronkelijke stationsgebouw.

Het onlangs opnieuw ingerichte busstation lijkt op al die andere. Er zijn abri’s met hier en daar enkele stoelen. Bij guur weer kun je het beste in de stationshal wachten tot je bus er aankomt. Zitten is er dan helaas niet bij.

Foto: Arjan Polderman
Wachtkamer 3e klasse

Foto: Arjan Polderman
Het eerste perron