Skip to main content

Bijzondere haltenamen

De Kruipin

Tussen Woerden en Kamerik komt de bus langs halte De Kruipin. De twee hoofdletters doen vermoeden dat hier iets is dat deze naam draagt. Wat is dat dan, en wie kruipt daarin? De Stichts-Hollandse Historische Vereniging en Wikipedia hebben er informatie over.

Editie 3, 2024  |  Arjan Polderman

 

De bushalte staat aan een 200 meter kort stuk N405 dat eveneens De Kruipin heet. In 1979 kende de gemeenteraad van het toen nog zelfstandige Kamerik deze naam toe aan dit stukje weg langs een bocht in de Oude Rijn. De Kruipin is genoemd naar een herberg die hier vroeger stond en die op zijn beurt was vernoemd naar de kleine huisjes in deze buurt. Men moest die huisjes inkruipen. Volgens Van Dale betekent kruipin: klein en eng huisje. Op een kaart uit 1696 staat hier de aanduiding ‘Crypin’.

Vlakbij lag Fort Kruipin, waar in het ‘rampjaar’ 1672 een bloedige slag plaatsvond tussen Franse en Nederlandse legers. De schrijver Lukas Rotgans schreef erover: “En verven de Kruipin (zo heet de plaats) met bloet”. Fort Kruipin is na 1816 opgeheven en geslecht. Met moeite zijn de contouren van het fort nog in het landschap te herkennen; van de toenmalige omgrachting resteert nog een sloot.

Maar als je erlangs reist met streekbus 123 (Uithoorn–Mijdrecht–Woerden–Oudewater) of buurtbus 524 (Breukelen–Woerden–Noorden), merk je niets meer van herberg, benauwde huisjes of soldaten in het nauw.