Skip to main content
Rover Jong

Onze standpunten

Spitsmijden

Om de hyperspits te verlagen worden verschillende maatregelen voorgesteld om studenten uit de spits te halen. Dit wordt gedaan door gesprekken met onderwijsinstellingen over het aanpassen van de lestijden. Rover Jong mist hierbij de inspraak van studenten en scholieren. Ook willen we geen toeslag voor reizen in de spits voor studenten omdat zij zelf geen controle hebben over hun aanvangstijden.

Nachtverbindingen

De afgelopen jaren zijn steeds meer nachtverbindingen verdwenen. Dit heeft tot gevolg dat het steeds lastiger wordt om met het openbaar vervoer te reizen tijdens het uitgaan en zorgt ervoor dat meer jongeren de auto pakken. Rover Jong vindt dit geen goede ontwikkeling en pleit voor het terugbrengen en vergroten van het aanbod aan nachtverbindingen. Het liefst zien we dan ook de internationale nachttreinen terugkomen!

Multifunctionaliteit

Om een goede concurrent van de auto te zijn moet het openbaar vervoer multifunctioneel zijn. Mensen moeten in de trein kunnen werken zodat de reistijd als extra werktijd kan worden gerekend. Hiervoor zijn verbeteringen nodig zoals goede wifi verbinding, stopcontacten in de tweede klas en voldoende werkplekken. In 2016 en 2017 voerde Rover Jong actie voor verbeteringen in het wifinetwerk en meer stopcontacten in de trein.

Zomerdienstregeling

In de zomervakantie worden veel regionale dienstregelingen uitgedund. Dit is logisch want in de zomer zijn er veel minder reizigers, zeker op scholierenlijnen. Rover Jong pleit er wel voor dat tijdens de herkansingsperiode de scholierenlijnen volgens de normale dienstregeling rijden. Op die manier kan iedereen op tijd bij de onderwijsinstelling zijn om de herkansingen te maken.

Trein vs. vliegtuig

Voor reizen binnen Europa is het vliegtuig een enorm vervuilend vervoersmiddel. Rover Jong pleit daarom voor een betere concurrentiepositie van de internationale trein. In veel Europese landen kun je makkelijk met de trein naar de grote steden. We zien dan ook graag dat de vliegtickets duurder worden en/of de treintickets goedkoper. Want een mooie treinreis door Europa moet iedereen mee kunnen maken!

Woonwerkverkeer

Studenten maken gebruik van een ov-studentenreisproduct. Na hun afstuderen ontvangen ze een kortingskaart van NS waarmee ze gedurende één jaar in de daluren met 40% korting kunnen reizen. Maar na dat jaar stappen veel jongeren toch in de auto, omdat een abonnement duur is en lang niet altijd wordt gestimuleerd door de werkgever. Rover Jong pleit daarom voor het stimuleren van een ov-reisproduct in plaats van een leasecontract. Jongeren zijn de eersten die we moeten helpen om langdurig voor het openbaar vervoer te kiezen.

Jongerenkorting

In veel landen in Europa krijgen jongeren korting in het ov. In Nederland bestaat deze korting niet en hebben alleen studenten recht op een kortingsproduct. Gelukkig vallen ondertussen ook de scholieren van MBO-studies hieronder. Rover Jong pleit ervoor om korting ook beschikbaar te maken voor jongeren vanaf 12 jaar zodat het reizen van en naar scholen met het openbaar vervoer kan gebeuren.

Contact

Postadres
Postbus 2132
3800 CC Amersfoort

Bezoekadres
Utrechtseweg 59
3818 EA Amersfoort

  • 033-4220450

  • iDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • www.roverjong.nl