Skip to main content
Op Verkenning

Bels lijntje: van grensperikelen tot vergane glorie

In de vorige Reiziger wezen we op de wandelgids ‘Wandelen rond oude spoorlijnen’. We noemden daar al de route ‘Bels Lijntje’, en omdat we daar onze eigen draai aan gaven is het in deze Reiziger de route voor Op Verkenning.

Editie 2, 2025  |  Gerda Spaander

Bels lijntje op de grens: hier werden ooit locomotieven gedraaid
Foto: Gerda Spaander

Aanleiding voor deze eigen draai was het eindpunt van de route, Weelde-statie. Daar is een bushalte van De Lijn, van waar je met bus 457 in Baarle kunt komen. Maar die bus rijdt maar liefst één keer per dag; daar heb je als wandelaar niets aan. Wij liepen dus via een andere route terug naar Baarle.

Het Belse lijntje liep van Tilburg naar Turnhout, en was ruim 31 km lang. Nu is het een fietspad, maar lopen kan ook. Te doen voor de geoefende wandelaar, al is fietsen daar gangbaarder.

Wij lopen ongeveer het middelste stuk van het tracé, en kozen voor Baarle-Nassau als beginpunt. We lopen eerst maar eens via het voormalig spoortracé richting België. O nee, daar waren we natuurlijk al geweest – want wie in Baarle-Nassau was, moet ook wel bijna in Baarle Hertog zijn geweest. Maar over de Baarlese gekkigheid later meer.

Goed bewaakte baan

We hoeven ons niet af te vragen waar we lopen, want regelmatig is er een bordje ‘Bels Lijntje’ te zien. En dat het hier iets met het spoor te maken had is duidelijk door de verschillende baanwachtershuisjes. Daar woonden de beambten die de overgangen moesten bewaken, hun baanvak moesten inspecteren en voor de veiligheid moesten zorgen. Er waren 28 van die huisjes, nu nog 6, en met een totale lengte van ruim 31 km van het tracé moet dat een overzichtelijke klus geweest zijn. Een van die huisjes heeft een leuk treintje op de heg staan.

Vergane glorie

Na ruim 4 kilometer krijgen we dan het echte spoorwerk te zien, of wat daarvan over is. Hiervoor worden we het bos ingestuurd, en daar leidt het pad naar een grote verdiepte cirkel met een doorsnee van 18 meter. Op de infopanelen lezen we dat aansluitend op deze draaischijf een locomotievenloods stond, met plaats voor zo te zien wel tien (stoom) locomotieven. Die werden daar schoongemaakt, wat dan weer de waterplas eerder langs het pad verklaart.  Heel veel bedrijvigheid in het nu zo rustige bos. 

We lopen verder en komen dan bij een groot perron, wat behoorde bij station Baarle-Nassau-grens/Weelde-Etat. Op een foto zien we een groot stationsgebouw, dat alweer jaren geleden, in 1959, is gesloopt. Wel staan er nu op het perron twee precies nagemaakte spanten.  Het moet heel mooi zijn geweest, met o.a. art deco elementen.  Na wat weemoed over deze vergane glorie zien we verderop nog wel een station wat is blijven staan: Weelde-Merksplas, en dat op één kilometer van het andere station!

De wandeling gaat verder langs de bushalte waar we niks aan hebben, maar dat wisten we al.

Voor de liefhebber: zo’n 2,5 km zuidelijker langs het Bels lijntje staat een uitkijktoren, met uitzicht op een natuurgebied.

Wij keren om en lopen nog even terug langs de spoorlijn. Langs de Grensweg is nog een beetje spoor/grenssfeer af te zien aan een paar aantrekkelijke woningen voor spoorwegbeambten en douanemedewerkers. Daarna is het even doorstappen langs de drukke Grens voor het weer rustig wordt. Uiteindelijk komen we via een bospad weer terug in de Baarles. 

Eén van de vele grenzen in Baarle-Nassau
Foto: Gerda Spaander

Enclaveperikelen

Je hoeft niet heel opmerkzaam te zijn om te zien dat er hier iets aparts aan de hand is. Op straat loop je regelmatig over grensaanduidingen heen, en op ieder huis zie je of het in België staat of in Nederland. Baarle-Nassau is het Nederlandse deel, Baarle-Hertog is Belgisch, en bestaat maar liefst uit 22 enclaves. Om het nog ingewikkelder te maken: in een aantal Belgische enclaves liggen dan weer 7 Nederlandse enclaves, soms midden in één fabriekshal. Een en ander leidt tot buitengewoon bijzondere en onhandige toestanden. Die overigens geen aanleiding geven om die enclaves weg te poetsen, want die twee-landen-folklore, dat vinden ze daar eigenlijk best leuk.

Zo zien we een drankenzaak geheten ‘de Biergrens’, met zowel een Belgisch als een Nederlands adres. De entree en de kassa zijn in België, maar dwars door de hal loopt een ‘grensstreep’, met aan de ene kant de Nederlandse driekleur, aan de andere kant de Belgische. Zeshonderd soorten bier, waaronder ‘Smokkelaar’. Zo’n souvenir hebben ons niet laten ontgaan.

Minder onschuldig was de Femis bank, ook weer met een grens in het pand, waar dankbaar drugsgeld van het naar het andere land werd geschoven, afhankelijk van welke inspectie langskwam. Nadat de bank failliet was gegaan heeft er zelfs een jaar lang een dode vrouw in het Nederlandse deel van het pand gelegen, waarbij het buitengewoon onhandig was dat de rechercheurs door de grens niet gewoon hun gang konden gaan.

Ook curieus is de nummering van de huizen. Waar een grens door de straat gaat heb je ineens een heel ander huisnummer. Of je hebt twee keer eenzelfde huisnummer, maar dan het ene in België en het andere in Nederland. Onhandig voor de postbode; mogelijk levensbedreigend voor wie een ambulance nodig heeft.

In de coronatijd hadden de twee landen verschillende regels, en zo kon het gebeuren dat klanten bij een meubelwinkel niet naar binnen gingen door de Nederlandse hoofdingang, maar door de Belgische achterdeur.

Enfin, de wandelaar ziet overal grensaanduidingen. Voor de geschiedenis erachter en de curieuze verhalen moet je bij de plaatselijke Heemkundekring zijn, en bij de Visit Baarle Shop.

Geen grenspalen

Hoewel het hier een en al grens is zul je er geen grenspalen zien. Nu ja, die ene, 214-215, voor de kerk. Dat is geen officiële grenspaal, maar het is natuurlijk wel zo aardig om daar een paal te hebben. Het nummer verwijst naar de grenspalen aan weerszijden van de Baarles, met 13 km hemelsbrede afstand, en zo’n 45 km kronkelende echte grens. Het was te veel gedoe om deze grens te voorzien van voldoende palen, vandaar deze wel heel makkelijke oplossing.

De Biergrens heeft zowel een Nederlands als een Belgisch adres
Foto: Gerda Spaander

Poort en kapel

Wie het nu genoeg vindt kan de bus nemen, terug naar Breda. Zo niet, dan loop je nog zo’n 6 km door naar Alphen. Waarbij je al snel onder een kunstwerk doorloopt. Dat is de ‘Poort van Baarle’, in 2021 daar geplaatst ter ere van 150 jaar Bels lijntje. Met een beetje fantasie kunnen passanten er een triomfboog, boomhut of creatie uit De Efteling in herkennen. Of een natuurlijke stationshal, ook omdat de bomen daar enigszins naar elkaar toegroeien.

Voorbij de Boshovensebaan kun je eventueel in een bosje even rechtsaf slaan, om uit te komen bij de Sint Christoffelkapel. De beschermheilige van de reiziger, dat spreekt ons aan. We lezen hier vele dankzeggingen aan hogerhand voor van alles. En dan zijn we bijna in Alphen, vanwaar bus 137 ons naar Tilburg brengt.

Nepvliegveld

Wat we dan niet hebben gezien ligt zo’n vier kilometer verderop vlak bij het Bels lijntje: het schijnvliegveld De Kiek, ingericht door de Duitsers. Het idee was dat geallieerde piloten daar hun bommen zouden droppen, in plaats van op het echte vliegveld Gilze-Rijen. Die truc is niet gelukt. De Kiek is weer enigszins tot leven gebracht door een te bezoeken bunker en een soort nagebouwd vliegtuig. Kortom: genoeg te beleven langs deze spoorlijn waar allang geen treinen meer rijden.

Informatie

Waarheen

Deze Op Verkenning beschrijft een ruim 19 km lange wandeling, eventueel in te korten tot 13 km, of met 5 km te verlengen voor wie de uitkijktoren wil beklimmen. De wandeling begint in Baarle-Nassau en eindigt daar of in Alphen.

Ongeveer 95 % is verhard, waarvan een groot deel autovrij.

Openbaar vervoer

Raadpleeg hiervoor volgende website(s):

  • 9292.nl of www.ns.nl voor de trein- en busverbindingen 

Horeca

  • in Baarle-Nassau & Hertog, en bij Weelde Statie

Interessante websites