Skip to main content
Eropuit in de meivakantie

Tips voor binnenlandse trips

Met een mooie meivakantie in zicht reikt De Reiziger gevarieerde ideeën aan voor uitstapjes in heel Nederland. En wat in de meivakantie niet lukt, kan ook nog in de zomer en de rest van het jaar.

Editie 2, 2025  |  Arjen Polderman

Huisje

Rondleiding in een bijzonder dorp: Nagele
Foto: Museum Nagele

Architectonisch uniek dorp

Nagele is een bijzonder dorp in de Noordoostpolder, ontworpen door architecten zoals Aldo van Eyck, Gerrit Rietveld en Mien Ruys. Rond de centrale parkachtige ruimte liggen hofjes met ook een parkachtig centrum. Alle gebouwen en woningen hebben platte daken. Museum Nagele toont het ontstaan en biedt rondleidingen.

Klik voor meer informatie
OV: bushalte Nagele (bus 146 Dronten–Emmeloord; bus 215 Kampen Zuid–Urk)

Een kijkje in de geschiedenis van heel andere dorpen als Eersel en Duizel
Foto: Kempenmuseum

Wonen in de Kempen

In het lieflijke Brabantse dorp Eersel staat het Kempenmuseum De Acht Zaligheden. Met unieke gebruiksvoorwerpen van vroeger laat het rolstoeltoegankelijke museum op interactieve wijze zien hoe men in de Kempen woonde en werkte, tot 1950. In de prachtige bloemen- en kruidentuin zijn soms activiteiten.

Klik voor meer informatie
OV: bushalte Voortseweg, Eersel (lijn 19 Eindhoven–Bladel)


Het achterhuis

Tachtig jaar geleden eindigde de Tweede Wereldoorlog en ook het leven van Anne Frank. Het Anne Frank Huis, in het achterhuis waar haar gezin was ondergedoken en waar Anne haar beroemde dagboek schreef, biedt een schat aan informatie over de oorlog, de Jodenvervolging en de familie Frank.

Klik voor meer informatie
OV: tram/bushalte Dam, Amsterdam (trams 2, 12, 17)


Gobelinkamer in Huis Doorn
Foto: Museum Huis Doorn

Onderdak voor een keizer

Na de Eerste Wereldoorlog verliet de Duitse keizer Wilhelm II zijn land en nam zijn toevlucht tot het neutrale Nederland. Huis Doorn, waar hij een onderkomen vond, is nu een museum over het persoonlijke verhaal van Wilhelm II, maar ook over de Eerste Wereldoorlog en de betrokkenheid van Nederland daarbij.

Klik voor meer informatie
OV: bushalte Huis Doorn, Doorn (bus 56 Amersfoort–Wijk bij Duurstede)

Boompje

Bomen van boven bekijken!
Foto: Staatsbosbeheer

De kroon op het bos

Hoog tussen de bomen op de Hondsrug ligt het Boomkroonpad van 125 meter lang. Vanuit de worteltunnel loop je tussen de bomen door naar een punt van 22,5 meter hoog. Vroeger keek je hier uit over de bossen. Nu sta je letterlijk tussen de boomkronen, waar de vogels fluiten en de eekhoorns leven.

Klik voor meer informatie
OV: bushalte Markeweg, Drouwen (bus 59 Exloo–Gieten)


Boompjes kweken

In Boskoop, Nederlands centrum van boomkwekerij, is de woning van een redelijk welvarend kwekersgezin omgevormd tot Boomkwekerijmuseum. Je komt er alles te weten over kweken, stekken, snoeien en zo. Achter het museum functioneert nog steeds een vollegrondkwekerij. Er zijn workshops en activiteiten voor kinderen.

Klik voor meer informatie
OV: bushalte Boomkwekerijmuseum, Boskoop (bus 728 ringlijn vanaf station Boskoop)


Eeuwenoud

Bij de Fraeylemaborg in Slochteren staan een tweelingeik van ongeveer 300 jaar oud en een zwarte walnoot van zo’n 200 jaar. De oudste boom van Groningen is een zomerlinde van 350 à 400 jaar aan de Damsterweg 10 in Siddeburen. Verbind beide locaties met een ritje in bus 178 of een knooppuntenroute van 7 km (11-93-34-35-21-20-19-18).

Klik voor meer informatie
OV: bushalte Fraeylemaborg, Slochteren; bushalte De Potterij, Siddeburen (beide bus 178, Groningen–Appingedam)


Lekker klauteren

Het Klimbos Apeldoorn heeft routes voor jong (vanaf 6 jaar; 4 routes) en oud (ook voor oma’s en opa’s; 6 routes). Een tokkelroute, moeilijke overgangen, grote netten, een vrije val en een bungee, het is er allemaal! De hoogste route gaat tot 18 meter.

Klik voor meer informatie
OV: bushalte Apenheul, Apeldoorn (bus 1 Station–Apenheul)

Beestje

De grote flamingo
Foto: GaiaZOO

Dieren respecteren

GaiaZoo in Kerkrade streeft naar een perfecte dierentuin met liefde en respect voor de natuur. Het prachtig aangelegde park heeft natuurlijke en ruime verblijven waarin dieren soorteigen gedrag kunnen vertonen. In GaiaZoo ontmoet je meer dan 150 diersoorten, waaronder unieke en zeldzame dieren.

Klik voor meer informatie
OV: bushalte GaiaZoo, Kerkrade (bussen 1 Hoensbroek–Bleijerheide, 2 Hoensbroek–Kerkrade)


Tropische kleuren

Voor tropische dieren breng je een bezoek aan Berkenhof Tropical Zoo in het Zeeuwse Kwadendamme. Onder de ruim 50 diersoorten vind je kleurige kameleons, wandelende takken, blauwgele ara’s, gifkikkers en nog meer. Er zijn ook een natuurklas, een dino expo, een fossielenmijn, een spettertuin en een buitenspeelbos.

Klik voor meer informatie
OV: bushalte Station SGB, Kwadendamme (bus 595, Goes–Hoedekenskerke)

Sallandse schaapskudde
Foto: Aike de Waard

Grazige heiden

Op de Sallandse Heuvelrug dwaalt een herder rond, vergezeld van een grote kudde schapen. Een bezoek aan het terrein van de schaapskooi is elke dag mogelijk. Op het infopunt De Hooiberg vertellen vrijwilligers alles over de schaapskooi, de kudde en het gebied Twilhaar waar de kudde graast.

Klik voor meer informatie
OV: bushalte Buitencentrum, Nijverdal (bus 513, Nijverdal–Raalte)


Zie ze vliegen

De Waddenzee is een uitgelezen plaats om vogels te spotten. Veel vogelkijkhutten zijn ver van OV-haltes, maar de Kees Weverswadpost bij Holwerd is te doen: 2,5 km lopen vanaf bus 60 of 3,5 km vanaf de veerdam. De hut is half ingegraven in de ronde dijk op de plek waar de lage kwelder overgaat in de zee.

Klik voor meer informatie
OV: bushalte Holwerd Veerdam (bussen 56 Dokkum–Holwerd, 66 Leeuwarden-Holwerd, 7071/7075 opstappers Dokkum–Holwerd); bushalte Holwerd De Polle (bus 60 Leeuwarden–Dokkum)