In de regio
Veel te doen in Zeeland
De komende jaren worden in elk geval niet saai, als je ziet wat er op OV-gebied allemaal op Zeeland afkomt. Gelukkig staat een zeer ervaren en behulpzame Rover-afdeling de reiziger bij!
Editie 2, 2025 | Marloes Hofstede

v.l.n.r. Kees, Gerda en Matty in Middelburg
Foto: Marloes Hofstede
De afdeling Zeeland van Rover beslaat de gehele provincie en telt vier vrijwilligers. Allen zijn al vele jaren actief voor de vereniging en hebben al verschillende ontwikkelingen meegemaakt. Het OV in Zeeland kent dan ook de nodige uitdagingen. Het is een gebied met relatief weinig reizigers, waardoor het OV al jaren onder druk staat. De directe treinverbinding vanaf Bergen op Zoom naar Vlissingen verbindt alleen Walcheren en Zuid-Beveland met het spoornet, maar de overige schiereilanden moeten het doen met bus- en veerbootverbindingen. Al is op de veerboot van Vlissingen naar Breskens sinds 2018 de OV-chipkaart niet meer geldig, toch wordt deze unieke Westerschelde Ferry wel gerekend tot het OV in de provincie.
En dan zijn er nog de ERTMS-proef die Zeeland minstens vier maanden van een goede treinverbinding berooft, een aflopende busconcessie waarvoor aanvankelijk geen enkele vervoerder interesse had (inmiddels gelukkig wel) en de invoering van Zeeland Flex. Genoeg redenen om eens af te reizen naar de Middelburgse bibliotheek. Daar tref ik Gerda, Matty en Kees, die zich al vele jaren actief inzetten voor het OV – ook naast Rover. Zo zijn ze alle drie OV-ambassadeurs en helpen ze mensen die het OV lastig vinden; Kees is ook nog eens chauffeur en bestuurder bij een buurtbusvereniging.
Zeeland Flex
Een belangrijk onderwerp op de agenda is Zeeland Flex, het nieuwe flexsysteem dat uiterlijk in 2026 ingevoerd moet zijn. Niet overal in Zeeland kun je met bus of trein naar je bestemming reizen. Voor die reizigers komt er een nieuw systeem met vraaggestuurd vervoer. Dit vervoer is 7 dagen per week beschikbaar van 6 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds; je moet het een uur van tevoren reserveren via een app of telefonisch. Binnen de bebouwde kom komen er hubs als opstappunten maar buiten de bebouwde kom kun je zelf aangeven waar je wilt worden opgehaald. De Gemeentelijke Vervoerscentrale Zeeland krijgt hierin een belangrijke rol. Zij organiseren nu het doelgroepenvervoer in Zeeland zoals het Wmo-vervoer, leerlingenvervoer en de haltetaxi. De provincie krijgt hierin een plaats als verantwoordelijke voor het nieuwe flexsysteem.
De reizen zijn dus vooraf te boeken, tegen directe betaling met iDeal. De OV-Pas, de toekomstige vervanger van de OV-chipkaart, wordt geldig in de Flexbusjes, net als de studentenkaart, OV-minimakaart en leeftijdskorting. Zeeland Voordeel, een voordelig abonnement om in de hele provincie te kunnen reizen geldt dan weer niet.
Wordt een reiziger hier nou blij van? Gerda heeft daar wel een idee over. “Er wordt vanuit heel het land naar Zeeland Flex gekeken als een goed voorbeeld; flexsystemen zijn de toekomst. Maar als we kritisch kijken naar het aanbod, is het vooruitzicht niet best. We weten nu eenmaal dat vervanging van vaste bussen door vraagafhankelijk vervoer veel reizigers kost. We houden goed in de gaten hoe de uiteindelijke plannen gaan uitpakken voor de reizigers.”
Matty is momenteel in gesprek met een studente die onderzoek doet naar Zeeland Flex. “Ik ben heel benieuwd naar haar conclusies en aanbevelingen. Misschien kunnen we daarmee nog nieuwe inzichten aan de provincie meegeven, of als Rover een mooie publicatie maken als hulpmiddel voor de reiziger.”

Burgh-Haamstede: Flex wordt samen met de bus, fiets en deelauto het nieuwe Zeeuwse vervoersysteem
Foto: Martin Oudenaarden
Geen treinen
ERTMS, het Europese treinbeveiligingssysteem, wordt in 2028 of 2029 getest op het Zeeuwse spoor. In principe rijden er dan tussen Goes en Vlissingen vier maanden geen reizigerstreinen, maar vervangende bussen die niet altijd goed toegankelijk zijn. Daarnaast is er geen garantie dat het bij de geplande vier maanden blijft en is het risico op problemen na de testperiode groot. Gerda: “Het is nog steeds niet duidelijk waarom de proef nodig is en waarom het zo lang moet duren. Die vraag hebben we al meermaals gesteld, want dit systeem werkt al in andere landen. We zouden graag horen waarom dit op deze manier moet worden uitgevoerd.”
Kees voegt toe dat het vreemd is dat de provincie niet heeft gevraagd om compensatie voor reizigers. “Reizigers zijn langer onderweg of worden teruggeworpen op andere vervoersmiddelen. Het is wat ons betreft ongehoord dat hiervoor geen compensatie komt, dus als Rover zullen we hier zeker wel toe oproepen.”
Westerschelde Ferry
De aanbesteding van de Westerschelde Ferry, de verlieslijdende verbinding tussen Breskens en Vlissingen, loopt momenteel. Na 2027 zijn de twee huidige, te grote boten toe aan vervanging door kleinere, liefst emissievrije exemplaren. Gerda: “Voor zover ik begrepen heb zijn er nu plannen voor drie kleine boten voor maximaal 40 passagiers en twee grote schepen voor in het hoogseizoen. Dat klinkt als een mooie oplossing om deze belangrijke veerdienst weer aantrekkelijk en rendabel te maken.” Wat alleen nog onduidelijk blijft is of OVPay ook gaat werken op de schepen, waar de OV-chipkaart in 2018 verdween vanwege te hoge kosten. “We zien natuurlijk het liefste dat OVPay ook weer beschikbaar komt op de nieuwe boten, zodat het voor alle reizigers makkelijker wordt om de ferry te nemen”, aldus Gerda.
Niet saai
En hoe kijkt de afdeling naar de toekomst? Gerda: “Nou, het is in ieder geval niet saai de komende jaren! En we blijven natuurlijk onverminderd de belangen van de reiziger behartigen.” Matty voegt daar nog aan toe dat ze hoopt dat er ook meer mensen bij hun werk betrokken kunnen worden. “Ik vind het heel leuk om met de studente samen te werken. Het zou leuk zijn als er meer jongeren zouden aansluiten.”
“Maar iedereen is welkom natuurlijk, we kunnen alle nieuwe ideeën goed gebruiken”, voegt Kees toe.
Ook meedoen?
Lijkt het je na het lezen van dit artikel leuk om eens mee te praten over het OV in Zeeland? Neem contact op met de auteur via