Skip to main content
De Kunst van het OV

Editie 2: poëzie en meer

Door Aldo Markus

De eerste aflevering heeft een paar juweeltjes van suggesties opgeleverd! Dank daarvoor, in deze aflevering vooral aan Anja Boot, wijlen Hans Ende die vlak voor zijn overlijden nog aan deze rubriek meewerkte, Hans Schmal en Joke Zewuster. Het past niet allemaal ineens – maar het begin van de volgende aflevering is er al.

Voortaan niet één thema, maar een potpourri: stukjes muziek (klassiek en modern), poëzie en proza en ook wat beeldende kunst. In een volgende aflevering ook aandacht voor beeldende kunst, film en fotografie.

Laat maar weten of jullie als gebruiker (Rover is immers een consumentenorganisatie!) deze aanpak waarderen. Het online-magazine verschijnt niet zo vaak…

Mijn selectie zal soms niet ieders smaak zijn, klik dan maar door!

Poëzie

Ik begin met het gedicht Afsluitdijk van M. Vasalis (latinisering van haar meisjesnaam Leenmans, 1909-1998), zoals gepubliceerd in 1940.

Als die matrozen op elkaars schouders in slaap vallen denk ik haast dat ze richting Friesland rijden. Wauw, dat is een ov-belevenis!

Doet mij direct denken aan het gedicht van François HaverSchmidt (alias Piet Paaltjens) uit 1867 Aan Rika, voortreffelijk verwoord door Ab Gietelink & Theater Nomade.

Oudere en nieuwere muziek

Ik ben persoonlijk helemaal gek van deze uitvoering van de ‘Kopenhaagse stoomtreingalop’ van Hans Christian Lumbye uit 1844. Met een leuk filmpje als illustratie:

Net als Lumbye laat Lonnie Donegan in 1961 het treingeluid klinken (maar dan met zijn stem!) in Rock Island Line.

Een trein in Brazilië klinkt dan heel anders. Adriana Partizama bezingt haar treinreis.

Ik kan het jaar van opname niet vinden. Als je op de zangeres googelt krijg je allerlei grammaticale bijdragen over het ‘deelwoord’ (immers participium) in allerlei moderne of klassieke talen – best interessant voor een taalkundige, maar niet wat ik nu zoek. Wie helpt?

De groep Kraftwerk kennen de iets ouderen onder ons van hun hit Autobahn. Minder bekend is hun nummer over de trein uit 1977: Trans Europa Express.

Het is een thema-album gebaseerd op het sneltreinnetwerk TEE zoals dat van 1957 tot in de jaren ’80 heeft bestaan. Vervanging van de treinstellen was daarna geen optie, het vliegtuig was aan het winnen.

 

Oproep

Zelf een suggestie voor een volgende aflevering van deze rubriek? Denk aan cabaret, klassieke muziek, fotografie, film, architectuur, tv-series en pop- of dansmuziek of andere (klein)kunst.

De enige voorwaarde: het moet met openbaar vervoer (trein, metro, tram, bus, veerdiensten enz.) te maken hebben en creatief (niet informatief) zijn. Suggesties zijn welkom via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..