Skip to main content

Bomvolle sprinter Hoorn –Haarlem - Amsterdam

treinserie 18500 foto4Hij steekt met kop en schouders boven andere overvolle treinen uit: de sprinter Hoorn – Alkmaar – Uitgeest  - Haarlem – Amsterdam. In zowel april als mei besloeg de sprinter maar liefst drie plekken in de top 5 van meest beklaagde treinen in het meldpunt volle treinen. NS heeft verbetering beloofd.

Op Twitter wordt hij wel eens de “Feesttrein” genoemd, de sprinter tussen Alkmaar en Haarlem. Sinds NS de intercity op dit traject heeft geschrapt, hebben reizigers het zwaar te verduren. Trajectdelen Hoorn – Alkmaar, Haarlem – Uitgeest en Uitgeest – Haarlem bezetten in zowel april als mei de top 5 in het meldpunt volle treinen. Daarnaast wordt intercitytraject Utrecht Centraal – Amsterdam Centraal veel beklaagd.

Rover-afdeling Haarlem is vorige maand een kijkje gaan nemen bij de meest beklaagde trein van het land. Op stations Beverwijk, Haarlem en Uitgeest heeft de Rover-afdeling samen met een medewerker van NS de drukte geobserveerd. Bij een aantal ritten was de bezetting ongelijkmatig verdeeld over beide treinstellen: het ene treinstel had nog zitplaatsen vrij, terwijl in het andere treinstel volop gestaan werd. Twee ritten gereden met een driedelige SGM-3 sprinter waren echt overvol (ook staan-capaciteit bijna volledig benut), te weten vertrek uit Amsterdam Centraal om 18.04 uur en om 18.34 uur. 

NS heeft beloofd de twee genoemde ritten per 7 juni 2016 in capaciteit uit te breiden. Of het probleem hiermee is verholpen, zal komende weken blijken. De afgelopen dagen blijft de sprinter in ieder geval een veel geziene gast in het meldpunt.

De top 5 van meest beklaagde treinen dit voorjaar ziet er tot nu toe als volgt uit:

Mei 2016 (1719 klachten):

  1. Traject Hoorn – Alkmaar van sprinter Hoorn – Haarlem - Amsterdam
  2. Traject Haarlem – Uitgeest van sprinter Amsterdam – Haarlem - Hoorn
  3. Traject Uitgeest – Haarlem van sprinter Hoorn – Haarlem - Amsterdam
  4. Sprinter Gouda- Breukelen – Amsterdam Bijlmer Arena
  5. IC Utrecht Centraal – Amsterdam Centraal (komend uit Nijmegen)

April 2016 (1661 klachten):

  1. Traject Haarlem – Uitgeest van sprinter Amsterdam – Haarlem - Hoorn
  2. Intercity Utrecht Centraal – Amsterdam Centraal (komend uit Nijmegen)
  3. Traject Uitgeest – Haarlem van sprinter Hoorn – Haarlem - Amsterdam
  4. Traject Hoorn – Alkmaar van sprinter Hoorn – Haarlem - Amsterdam
  5. IC Utrecht Centraal – Amsterdam Centraal (komend uit Eindhoven)