Skip to main content

Rover steunt toekomstvisie vervoersbedrijven

13622672645 d3e6ac8060 oRover juicht de OV-toekomstvisie, die vandaag door vijf vervoersbedrijven gepresenteerd wordt, toe. Ook Rover wil dat het openbaar vervoer een groter aandeel krijgt binnen de totale mobiliteit. Hiervoor is het belangrijk dat er een gezamenlijke visie bestaat waarbij ook nagedacht wordt over vraagstukken zoals groei in en rond desteden en krimp op het platteland.

NS, GVB, RET, HTM en Qbuzz hebben een aanzet gemaakt voor een gezamenlijke toekomstvisie op het openbaar vervoer. Daarbij vragen de vervoerders om de bereidheid hierin voldoende te investeren.

Rover steunt de hoofdlijnen uit de toekomstvisie. In stedelijke gebieden moeten we nog meer toe naar samenhangende, hoogfrequente netwerken, waarbij Sprinters, metro’s, (snel)trams en snelle buslijnen voor de reizigers één logisch geheel gaan vormen. Reisinformatie over alle aspecten van de reis en eenvoudige betaalmogelijkheden moeten hier ook aan bijdragen. Daarmee moet het ook makkelijk worden een abonnement te nemen dat over het gebied van één vervoerder heenstrekt. De OV-bedrijven stellen terecht dat er een sterke regie nodig is om over de systeemgrenzen heen te kijken.

Hoewel de toekomstvisie nog weinig concreet is, vindt Rover het een goede zaak dat vervoerders de handen ineen slaan om over de belangrijke vraagstukken na te denken. De nadere invulling, nationaal en per regio, is een volgende stap. Rover vindt het essentieel dat die stap door álle OV-bedrijven wordt gezet in samenwerking met het Rijk en de regionale overheden.

Beluister hier een interview met Rover-voorzitter Arriën Kruyt op Radio 1.