Skip to main content

"Hoogzomerdienst Breng is dieptepunt"

Afd NijmegenRover Nijmegen is zeer ontstemd over de 'Hoogzomerdienstregeling' die busvervoerder Breng gaat invoeren. Van 24 juli tot 4 september rijden de meeste buslijnen, ook in de spits, om het half uur in plaats van om het kwartier. Enkele lijnen krijgen zelfs een uur- in plaats van een halfuurdienst.

De buslijnen 2, 5, 8, 14, 80, 83, 85, 89, 99, 300, 331 gaan in bovengenoemde periode nog maar twee keer per uur rijden. De uurdienst geldt voor bijvoorbeeld lijn 11. Buslijn 10 zakt van 15 keer per uur naar 3 keer per uur. Lijn 12 zal in die weken helemaal niet rijden: vanaf Druten moet men met lijn 85 of 89 reizen. Ook buslijn 82 is geschrapt. In plaats daarvan kunnen reizigers buslijn 80 nemen. De buslijnen 57, 76 en 210 rijden nooit in schoolvakanties. Ook op de zaterdagen zullen er minder bussen rijden. Alleen op de zondagen blijft de normale zondagdienst gehandhaafd. Een soortgelijke uitval van ritten wordt eveneens ingevoerd in Arnhem en omstreken.

Rover Nijmegen heeft er al eerder op gewezen dat het openbaar vervoer het hele jaar betrouwbaar moet zijn. Als je hoogwaardig openbaar vervoer wil bieden, hoort daar ook een hoge frequentie bij. Bovendien kent Nijmegen een groeiend aantal toeristen die in de zomermaanden naar de Waalstad en omgeving komen. Ook moeten er in de zomermaanden voldoende bussen zijn zodat mensen op tijd van en naar hun werk kunnen komen. Deze wensen zijn naar voren gebracht in het Rocov Gelderland, waarin alle reizigersconsumentenorganisaties zijn verenigd.

Het Rocov, een officieel adviesorgaan voor het openbaar vervoer van de provincie Gelderland, heeft de plannen van busvervoerder Breng eveneens fel afgewezen. Naar aanleiding van dit negatieve advies heeft Gedeputeerde Staten de Hoogzomerdienstregeling teruggebracht met twee weken. Niet acht weken zoals Breng wilde, maar zes weken. Ook zijn de plannen van de busvervoerder voor een vereenvoudiging van de buslijnen in Wijchen geschrapt. Maar de overige voornemens van de busvervoerder heeft het provinciebestuur goedgekeurd. Rover Nijmegen betreurt dit zeer. Het is de eerste keer in de regio Arnhem-Nijmegen dat na een aantal weken vakantie-dienstregeling er een nóg zuinigere dienst wordt gereden. Een dieptepunt in het steeds verder slinkende openbaar vervoer in de Waalstad.

Het negatieve advies van het Rocov over de Hoogzomerdienstregeling en de reactie van Gedeputeerde Staten vindt u hier.