Skip to main content

Einde in zicht voor teletekstpagina 751?

teletekstVeel reizigers reageerden verrast op het bericht dat NS wil gaan stoppen met teletekstpagina 751. Ook voor Rover was dit een verrassing, want in tegenstelling tot wat NS aanvankelijk meldde, is dit besluit niet in overleg met consumentenorganisaties tot stand gekomen. Rover heeft NS om opheldering gevraagd.

Eerder dit jaar heeft NS de consumentenorganisaties gemeld de reisinformatie via Teletekst te willen gaan afbouwen, te beginnen met de informatie over internationale treinen. De consumentenorganisaties hadden geen bezwaar tegen het stoppen van teletekstinformatie over internationale treinen, er zijn andere en betere informatiebronnen voor internationale reizigers. De binnenlandse informatie op teletekstpagina 751 is echter een ander verhaal.

De consumentenorganisaties hebben vraagtekens geplaatst bij het afschaffen van teletekstpagina 751. De indruk bestaat dat deze pagina nog regelmatig wordt geraadpleegd. Ook moeten er geen problemen ontstaan voor externe informatieleveranciers die deze gegevens gebruiken voor apps e.d. NS erkent dat de consumentenorganisaties niet hebben ingestemd met het afschaffen en wijt het feit dat dit wel zo in het nieuws is verschenen, aan een misverstand.

Het valt niet te ontkennen dat het gebruik van teletekst zwaar afneemt. De Belgische tv is sinds 1 juni zelfs helemaal gestopt met Teletekst. Of dit het stoppen van NS-informatiepagina 751 rechtvaardigt, hangt af van het aantal overgebleven gebruikers. Cijfers hierover kon NS eerder niet geven. Rover heeft deze informatie daarom nogmaals opgevraagd en zal met NS in gesprek gaan hierover.