Skip to main content

Zoek de verschillen: Syntus past incheckpaaltje Zutphen aan

syntus voor en naNa een jaar aan klachten van reizigers die de paaltjes van Arriva en Syntus tijdens een snelle overstap op station Zutphen teveel op elkaar vinden lijken, is Syntus eindelijk gekomen met aanpassingen. Deze aanpassingen zijn echter moeilijk te spotten en wijzen erop dat Syntus het probleem nog steeds niet door lijkt te hebben.

Al vorig jaar trok het ROCOV Gelderland aan de bel omdat de wirwar van paaltjes op station Zutphen voor extra verwarring zorgde toen Syntus besloot te gaan voor de kleur rood; de huisstijlkleur van Arriva. Het snel overstappen tussen Arriva, NS en Syntus vereist al de nodige aandacht, dat de paaltjes van Arriva en Syntus daarbij dezelfde vorm en kleur hanteren helpt niet mee. Ook onafhankelijk ombudsman OV loket drong aan op aanpassingen.

Syntus stelt nu de nodige aanpassingen gedaan te hebben, maar zelfs de vaste reiziger op station Zutphen moet hier even naar zoeken. Belangrijkste aanpassingen blijkt een kleine tekst bovenaan het paaltje te zijn. Het ROCOV wil in gesprek met Syntus. Het ROCOV ziet het liefst dat de witte palen die Syntus in het verleden gebruikte, op station Zutphen terugkeerde.

"Op deze manier nemen ze de kritiek niet serieus”, stelt ROCOV-voorzitter Ben Mouw tegenover De Stentor. “We hebben vorig jaar een brief gestuurd waarin we aangeven dat juist de kleurstelling voor verwarring zorgt. Dan snap ik niet waarom ze nu de kleur rood alsnog handhaven. Mensen vergissen zich namelijk omdat ze vaak weinig tijd hebben om over te stappen en dus in alle haast naar de juiste paal zoeken. Dan gaan ze af op een kleur. Ze kunnen vervolgens wel beboet worden wegens zwartrijden, en dat is onterecht. Ze hebben immers gewoon willen betalen voor hun vervoer."


De evolutie van een Syntus-paal

Syntus-paal 2013:

syntus2013a


Syntus-paal 2013/2014:

syntus2013

Syntus-paal 2015:

syntus voor

Syntuspaal 2016:

zutphen stentor