Skip to main content

Gelderland wil toch wel toiletten op stations

wc bordEen meerderheid van de Provinciale Staten wil toch toiletten op 22 stations. Zo bleek tijdens een debat over het onderwerp, waarbij Rover en actiegroep Treinen Met Toiletten aanwezig waren om in te spreken.

Door oa een gebrek aan riolering op een aantal stations, is het bedrag om de Gelderse stations van toiletten te voorzien, met 2,8 miljoen euro opgelopen. Hierdoor dreigde Gedeputeerde Staten op 7 stations de geplande toiletten te schrappen. De stationstoiletten zijn van belang, omdat er voor 2022 toiletloze treinen rondrijden door de provincie.

Rover en actiegroep Treinen Met Toiletten (TMT) waren woensdagmiddag aanwezig bij een debat om over het onderwerp in te spreken. TMT dreigde naar de rechter te stappen als er niet op alle 22 stations toiletten komen, omdat het gebrek aan toiletten strijdig is met het VN gehandicaptenverdrag. Rover onderhoudt nauw contact met TMT hierover.

Bij de Gelderse partijen was veel verbazing over de kostenoverschrijding maar ook over de planning om de toiletten te schrappen. Een meerderheid besloot dat de toiletten gewoon moeten komen. “Afspraak is afspraak zei de VVD en daarmee sloegen ze de spijker op de kop”, stelt Rovers eigen ‘pleeboy’ Aldo Markus, die al jarenlang actievoert voor toiletten in de trein. Rover is verheugd over het besluit van de Provinciale Staten maar benadrukt dat de stationstoiletten niet in de plaats mogen komen van toiletten in de trein.