Skip to main content

Positieve veranderingen in Zeeuwse busdienstregeling

zeeland sept16Connexxion heeft in Zeeland besloten het overgrote deel van de dienstregelingssuggesties vanuit het reizigersoverleg te verwerken in de nieuwe dienstregeling. Het Overleg Platform Openbaar Vervoer Zeeland (OPOV), waarin Rover sterk is vertegenwoordigd, een lange lijst met suggesties en opmerkingen op. De verbeteringen in de dienstregelingen zijn van belang omdat half december in Zeeland alle treintijden wijzigen.

Tholen
Door rijtijdproblemen op lijn 102 tussen Oude-Tonge en Bergen op Zoom hebben een aantal dorpen op het eiland Tholen soms geen goede busverbinding met de centrale kern op het eiland, Tholen Stad. Dankzij OPOV rijden in 2017 meer ritten via Tholen Stad dan oorspronkelijk gepland. OPOV heeft Connexxion en de provincie gevraagd om het probleem in 2018 helemaal op te lossen zonder belangrijke trein- en busaansluitingen te verbreken. Dankzij OPOV blijft er op zaterdagochtend een halfuurdienst tussen Middelburg en Vlissingen v.v. en sluit de bus elk half uur goed aan op de trein in plaats van een keer per uur. Op doordeweekse vroege ochtenden blijft de FastFerry uit Zeeuws-Vlaanderen in Vlissingen aansluiten op de bus naar het centrum.

Schouwen-Duiveland
Kleine positieve veranderingen zijn er op Schouwen-Duiveland. Hier blijven een aantal busaansluitingen behouden en rijdt er een extra bus naar Oude-Tonge met aansluiting naar Rotterdam. De westhoek van Schouwen krijgt op zaterdagavond extra bussen van en naar Zierikzee.

Noord-Beveland
Op Noord-Beveland wordt het op zaterdag wat aantrekkelijker om naar Middelburg te reizen: er komt een extra goede overstapverbinding rond de middag.

Zeeuws-Vlaanderen
In Zeeuws-Vlaanderen blijft op vrijwel alle ritten van de Breda-bus de aansluiting naar en van Axel en Terneuzen behouden. De Breda-bus wordt in 2017 zoveel mogelijk "los" gereden, zonder chauffeurs- en buswisselingen naar andere lijnen. Grote vertragingen die rond Antwerpen worden opgelopen, werken hierdoor niet meer door tot in Goes.

Sommige dingen kreeg OPOV niet voor elkaar. Zo komt er helaas geen rechtstreekse verbinding tussen het westen van Zeeuws-Vlaanderen en het centrum van Terneuzen. En op zondag worden de treinaansluitingen in Middelburg op de bussen naar en van Domburg niet beter. Maar al met al zijn OPOV en Rover-Zeeland tevreden over het resultaat.

0-minuten aansluitingen
Busaansluitingen zijn overal belangrijk, maar de geografie in Zeeland met zijn brede zeearmen,  relatief weinig doorgaande wegen en relatief lage busfrequenties, maakt ze daar extra belangrijk. Er zijn veel aansluitingen met korte overstaptijden, soms 0 minuten. In de praktijk gaat dat vrijwel altijd goed, chauffeurs en vaste reizigers zijn goed op de hoogte van de situatie.

Het gekke was dat de elektronische reisinformatiesystemen tot voor kort een aantal 0-minuten aansluitingen niet kende. Simpelweg omdat volgens de elektronische systemen 0 minuten niet genoeg was om over te stappen. Dit leidde in Zierikzee tot de vreemde situatie dat reizigers werd aangeraden een kwartier naar de bushalte te gaan lopen terwijl er gewoon een bus rijdt die goed aansluit. Rover-Zeeland en OPOV inventariseerden een aantal 0-minuten knelpunten. Connexxion zorgde voor snel contact met OV9292 zodat er nu betere reisinformatie wordt verstrekt voor bus-overstappen in Vlissingen, Zierikzee en 's-Heerenhoek. Incidentele reizigers profiteren hiervan het meest.