Skip to main content

Congres ‘Anders Bereikbaar’ in Groningen

Afd GroningenOp donderdag 13 oktober vindt het congres Anders Bereikbaar plaats in Groningen. Het congres wordt georganiseerd door de projectgroep Publiek Vervoer Groningen samen met het OV-Consumentenplatform, waar ook Rover-Groningen deel van uitmaakt, en het project Anders Benutten. Het congres draait om toekomstgerichte bereikbaarheid buiten gebaande paden. 

Op het congres is aandacht voor ontwikkelingen als vervoer op maat, apps, modern vervoer en vraaggericht vervoer. Vanuit Rover wordt een workshop gegeven ‘Krimp in reizigersperspectief: zien de provincies de reiziger nog wel?’. Het congres wordt gehouden in MartiniPlaza te Groningen op donderdag 13 oktober van 09.00 – 13.00 uur, de liefhebber kan meedoen aan een ontbijt en/of lunch. Het congres is gratis toegankelijk. U kunt het programma hier downloaden (pdf, 279 kB) of u kunt zich hier aanmelden.

Achtergrondinformatie

Steden en vitale plattelandsgebieden hebben goed bereikbare voorzieningen; actieve overheden, ondernemers en inwoners werken samen aan duurzame oplossingen.” Hoe kunnen we bestaande netwerken en organisaties anders benutten om dit doel te realiseren?

In het onderzoek Anders Benutten nemen de provincies Drenthe, Groningen en Fryslân en het ministerie van IenM initiatieven onder de loep die bijdragen aan bereikbaarheid en leefbaarheid van plattelandsgebieden. Nadruk ligt op slimme, betaalbare en volhoudbare aanpak: wat maakt ze uniek? Wat zijn belemmeringen voor deze oplossingen? Hoe kunnen overheden deze initiatieven stimuleren en faciliteren?

Tijdens het congres is onder meer aandacht voor hoe data over doelgroepenvervoer inzicht geeft in vervoersstromen en kansen voor combinatie en efficiëntie. Dit aan de hand van een met 14 noordelijke gemeenten ontwikkeld pilot-Informatieplatform.

Onder de naam Publiek Vervoer Groningen Drenthe onderzoeken de Groningse en Drentse gemeenten en provincies  de samenwerkingsmogelijkheden als opdrachtgevers van vervoersdiensten en vervoersvoorzieningen waar zij direct verantwoordelijk voor zijn. Het doel is om zoveel mogelijk reizigers in haar gebied de mogelijkheid bieden om zelfstandig, efficiënt en betaalbaar te reizen. Ieder die dat nodig heeft wordt ondersteund. Publiek Vervoer Groningen Drenthe presenteert tijdens het congres de toekomstplannen.

Het OV-Consumentenplatform adviseert overheden en vervoerders over alles wat er bij het openbaar vervoer in de provincie Groningen en Drenthe komt kijken. Aan het OVCP nemen consumentenorganisaties deel die opkomen voor het belang van de reiziger. Het OVCP zet zich in voor toegankelijk, goed en betaalbaar openbaar vervoer. Zowel in de stad als op het platteland.