Skip to main content

Rover biedt zwartboek Hoogzomerdienstregeling aan

hoogzomerdienst1De Hoogzomerdienstregeling van Breng was te weinig doordacht en er is veel te rigoureus geschrapt in de dienstregeling. Deze conclusie trekt Rover in het zwartboek Hoogzomerdienstregeling Breng. Het zwartboek, dat de klachten van 80 reizigers die hinder ondervonden van de sterk ingekrompen dienstregeling bevat, wordt door Rover Gelderland op woensdag 26 oktober om 13:30 uur aangeboden aan de commissie Bereikbaarheid, OV en Cultuur van Provincie Gelderland.

Breng besloot de zomerdienstregeling  van 24 juli tot 4 september nog verder uit te dunnen naar een ‘Hoogzomerdienstregeling’, waardoor veel buslijnen in frequentie gehalveerd werden of zelfs helemaal werden opgeheven. Uit de binnengekomen klachten blijkt dat reizigers hierdoor veel hinder ondervonden zoals gemiste aansluitingen, lange wachttijden bij de halte, onbereikbare bestemmingen, hogere kosten vanwege een verplichte omreisroute en overvolle bussen. Daarnaast liet Breng flink wat steken vallen in de reisinformatie.

In een analyse van de klachten stelt Rover dat er bij de Hoogzomerdienstregeling niet goed gekeken is naar een aanvaardbare bediening van grote wijken, omliggende dorpen en voorzieningen als een ziekenhuis. Ook is er onvoldoende rekening gehouden met overstapmogelijkheden op de trein of een andere bus. Er is geen hoognodig onderscheid gemaakt tussen spits en dal en gehele (spits)lijnen zijn geschrapt. De periode van de Hoogzomerdienstregeling duurde bovendien te lang. Rover ziet de ingreep als een bezuiniging, ten koste van reizigers.

“Dit experiment lijkt ons niet voor herhaling vatbaar”, concludeert Rover in het zwartboek. Rover biedt het zwartboek aan provincie Gelderland, Connexxion en het Rocov Gelderland aan om te voorkomen dat Breng volgend jaar de dienstregeling nogmaals ernstig uitkleedt.

Zwartboek2

Foto: Rover-Gelderland biedt het zwartboek aan de voorzitter van de commissie BOC (Bereikbaarheid, Openbaar Vervoer en Cultuur) van de provincie Gelderland aan