Skip to main content

"Nog te vroeg voor besluit over omvorming ProRail"

WerkzaamhedenEr is nog onvoldoende zekerheid om dit jaar al een besluit te nemen over een eventuele omvorming van ProRail. Dat schrijft Rover met de andere consumentenorganisaties in het Locov (Consumentenbond, ANWB, LSVb, Ieder(in), Fietsersbond en Unie KBO) in een advies aan het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De consumentenorganisaties zitten met veel onbeantwoorde vragen.

Al eerder was in de media te lezen dat de Staatssecretaris ervoor zou willen kiezen ProRail om te vormen tot ZBO (zelfstandig bestuursorgaan). “Dat het omvormen van ProRail tot een ZBO binnen alle scenario’s de meest logische is, staat voor ons nog niet vast”, reageren de consumentenorganisaties. Zij willen eerst antwoord zien op vele vragen.

Moeten operationele effecten van een omvorming niet eerst worden onderzocht? Wat zouden de effecten zijn van een omvorming van ProRail op de samenwerking op het spoor?  Hoe weten we dat de kosten voor de reiziger niet zullen stijgen, wegens het hogere BTW-tarief behorend bij een ZBO? En wat wordt de rol van het nieuwe ProRail op stations? Wat de consumentenorganisaties betreft, worden de antwoorden op deze en meer vragen eerst onderzocht voordat een besluit kan worden genomen.

De besluitvorming staat onder flinke tijdsdruk: al in december 2016 wil de Staatsecretaris een besluit nemen over de toekomst van ProRail. Onrealistisch, vinden de consumentenorganisaties: “dit brengt wat ons betreft een onnodig groot risico met zich mee dat een besluit wordt genomen waarvan het gevolg een lagere operationele kwaliteit en/of hogere kosten voor de reiziger is”. 

Lees hier het advies van de consumentenorganisaties.