Skip to main content

Chaos bij busvervoer Syntus in provincie Utrecht

IMG 20161215 154520


Het nieuwe streekvervoer van Syntus in provincie Utrecht heeft een wel heel slechte start gemaakt: het regent klachten over uitgevallen ritten, ontbrekende informatie en gemiste aansluitingen.

“Dit is de slechtste overgang naar een nieuwe vervoerder die we ooit hebben gezien”, reageert Aldo Markus van Rover-Utrecht. Wat maandag nog opstartproblemen leken, heeft Syntus nu nog altijd niet onder controle. Veel reizigers klagen dat de bus niet komt opdagen, de informatieborden leeg blijven, bussen verkeerde bestemmingen aangeven, door vertraging overstappen worden gemist en reizigers worden geweigerd in volle bussen. Uit observaties van Rover in de provincie bleek bij meer dan 40% van de bussen geen of een verkeerde bestemming te worden aangegeven.

Een oorzaak lijkt het juridisch getrouwtrek om het streekvervoer in Utrecht, waarna Syntus nog maar kort te tijd had om voorbereidingen te treffen. “Buschauffeurs kunnen het ook niet helpen”, stelt Aldo Markus, “zij hebben in Max Verstappen-tempo de routes moeten leren via YouTube.” Onbekendheid met de nieuwe routes zorgt voor veel vertraging.

Rover verwijt provincie Utrecht dat het ingaan van de nieuwe concessie niet is uitgesteld terwijl er geen tijd was om een goede dienstverlening te kunnen voorbereiden. Rover onderhoudt nauw contact met Syntus over alle klachten om die snel te proberen te verhelpen.