Skip to main content

Rover waarschuwt voor “security theater” internationale OV-reizen

thumb thalys wachtrij1OV-reizigers zouden niet belemmerd mogen worden door een verplichte registratieplicht, terwijl reizigers per auto of fiets wel moeiteloos de grens oversteken. Dit schrijft reizigersvereniging Rover aan de Tweede Kamer. Rover ziet de aangekondigde maatregelen als schijnveiligheid, die bovendien reizigers ernstig in hun bewegingsvrijheid beperken. Reizigersverenigingen in België (TreinTramBus en Navetteurs.be), Duitsland (PRO BAHN) en Frankrijk (Fnaut) onderschrijven dit standpunt.

De Nederlandse regering is met België, Frankrijk en Duitsland in gesprek over een identificatieplicht voor internationale reizigers. Een makkelijke en spontane reis over de grens wordt hiermee onmogelijk: terwijl Antwerpen dichterbij Rotterdam ligt dan een Nederlandse stad als Eindhoven, vereist een rit naar Antwerpen straks wel minimaal 24 uur vooraf een uitgebreide registratie. Zelfs een rit met een lokale bus in het grensgebied kan straks extra tijd en rompslomp gaan vragen.

Omdat taxi’s, (huur)auto’s en fietsen nog wel vrij de grens over kunnen steken, is de effectiviteit van de maatregel zeer twijfelachtig. Rover vreest juist voor het veiligheidsrisico van lange wachtrijen bij aankoop en controle van tickets: een ideaal doelwit voor terroristen.

“Terrorisme is een ernstig te nemen gevaar dat effectief bestreden moet worden, maar niet ten koste van de bewegingsvrijheid van de Europese burgers”, schrijft Rover in een brief aan de Tweede Kamer.