Skip to main content

Overvolle treinen door Boekenweek-actie NS

VOLLE TREINRover vraagt NS om opheldering over de overvolle en te korte treinen afgelopen zondag. Ondanks de te voorspellen drukte door de Boekenweek-actie, werden nauwelijks extra treinen ingezet. Rover heeft hierover veel klachten ontvangen.

Traditioneel was de laatste dag van de Boekenweek het Boekenweekgeschenk geldig als vervoersbewijs. Volgens NS maakten 250.000 reizigers van die mogelijkheid gebruik. Toch werden er maar 4000 extra zitplaatsen ingezet, berekende OV-Magazine. Bij Rover trokken 87 mensen aan de bel omdat zij de hele reis moesten blijven staan of helemaal niet met de trein mee konden.

Het probleem met de stelselmatig te korte treinen in het weekend in de dienstregeling 2017 heeft Rover recent met NS besproken maar verbeteringen zijn nog niet of nauwelijks van de grond gekomen. Desondanks lokte NS met het Boekenweekgeschenk afgelopen zondag veel extra reizigers naar treinseries die reeds stelselmatig te kort zijn op zondagen. Op de route Groningen/Leeuwarden – Amersfoort – Rotterdam zijn bovendien diverse IC-ritten aan het einde van de middag en in de avond geheel of gedeeltelijk uitgevallen, o.a. doordat overvolle treinen in Zwolle uit de dienst werden gehaald. Trein 1767 (Den Haag v 17.53), met een enkel stel ICM-3, is vanaf Amersfoort opgeheven, volgens reizigersmeldingen eveneens wegens overmatige drukte.

Andere drukke trajecten waren onder meer Utrecht – Eindhoven – Maastricht, een notoir klachtentraject, en Amsterdam – Den Haag/Rotterdam en verder. Op dit laatste traject  werd de helft van de IC’s geschrapt wegens werkzaamheden, daarnaast viel een groot aantal IC Direct-treinen uit wegens “problemen met de personeelsinzet”. 

“Zolang dit het prestatieniveau is, zou NS er wellicht beter aan doen om gas terug te nemen met acties die in het weekend extra reizigers de trein in lokken”, schrijft Rover aan NS. “Reizigers worden niet blij van dit soort vervoer, zelfs niet als ze met hun boekenweekgeschenk hebben mogen inchecken.”