Skip to main content

Rover sceptisch over reizigersgroei R-net Leiden-Zoetermeer

r net zoetermeer alphen bus en halteRover-afdeling Holland Rijnland is sceptisch over de zogenaamde reizigersgroei op Rnet lijn 400. De Rover-afdeling geeft een andere lezing van de cijfers en waarschuwt voor het schrappen van bushaltes ten behoeve van Rnet-lijnen.

In 2015 is Rnet lijn 400 ingevoerd op de buslijn Leiden-Zoetermeer. Daarbij is de ontsluitende lijn via Zoeterwoude Dorp opgeheven. Volgens een door de provincie Zuid-Holland gepubliceerd rapport is daardoor het aantal reizigers toegenomen. Analyse van dit rapport door Rover Holland Rijnland leert echter dat die relatie niet gelegd mag worden:

  • Het aantal passagiers tussen Leiden en Zoetermeer is inderdaad toegenomen, maar minder dat het totaal aantal ingecheckte passagiers in het exploitatiegebied van Arriva
  • In Zoeterwoude trekt de nieuwe halte P+R A4 nieuwe passagiers onder automobilisten die Leiden willen bezoeken zonder parkeergeld te betalen, maar heeft een deel van de inwoners die de ontsluitende lijn gebruikten het OV vaarwel gezegd
  • Opmerkelijk is wel de stijging van het aantal reizigers binnen Leiden. Dat kan echter niet het gevolg zijn van de dienstregeling die met Rnet is ingevoerd, misschien wel van de grotere herkenbaarheid.

Rover Holland Rijnland komt tot de conclusie dat de ontwikkelingen na de invoering van Rnet lijn 400 geen argument kunnen zijn elders in het kader van Rnet in het aanbod van haltes te schrappen. Wel zijn hogere frequenties en kortere rijtijden door doorstroommaatregelen welkom, de Rover-afdeling zag dit echter met de invoering van Rnet 400 juist niet gebeuren.