Skip to main content

NS maakt Groepsretour minder aantrekkelijk

NS treinNS wijzigt op korte termijn de gebruiksaanwijzing van het Groepsretour: voortaan moeten alle deelnemende reizigers vanaf hetzelfde station vertrekken én naar hetzelfde station reizen. De maatregel is bedoeld om fraude tegen te gaan. Rover en de andere consumentenorganisaties in het Locov hopen dat dit slechts een tijdelijke maatregel is.

Het Groepsretour maakt het mogelijk voor groepen reizigers om voordelig naar hetzelfde station te reizen, ongeacht het beginstation. Een belangrijk voordeel want wie met meerdere personen reist, is met de auto vaak voordeliger uit dan met de trein. Het Groepsretour is echter wel heel erg voordelig gebleken, waardoor onder meer via Facebook flink aan de kaartjes wordt verdiend door tussenhandelaren. NS stelt dat er voor minimaal 2 miljoen euro per jaar aan fraude wordt gepleegd met het Groepsretour.

Niet vreemd dus dat NS de kaartjes fors minder aantrekkelijk wil maken voor tussenhandelaren. De consumentenorganisaties in het Locov begrijpen dat NS snel wil ingrijpen, maar hopen dat de maatregel tijdelijk is. “In veel gevallen beginnen leden van een groep hun reis niet op hetzelfde station, wanneer zij gezamenlijk op stap gaan”, schrijven de consumentenorganisaties in een advies aan NS. “Met het Groepsretour wilt u een financieel aantrekkelijk alternatief bieden voor het samen reizen met de auto, maar met de auto worden groepsleden natuurlijk ook vaak onderweg opgepikt”.

De consumentenorganisaties willen graag met NS meedenken over een andere vorm van het Groepsretour die vertrek van diverse stations wel mogelijk maakt. NS heeft aangegeven hier voor open te staan.