Skip to main content

Veel volle Intercity’s rond Amersfoort en Utrecht

thumb April2017 Utrecht AmersfoortEen opvallend beeld in de meldingen van overvolle treinen die in april bij Rover binnenkwamen: de top 10 van meest gemelde treinseries wordt volledig ingenomen door Intercity’s rond Amersfoort en Utrecht.

In april ontving Rover 1555 klachten over overvolle treinen, dit aantal is net iets minder dat dezelfde maand vorig jaar (1663 klachten). Nog nooit eerder waren de reizigers zo eensgezind in hun meldingen: de top 10 wordt gevormd door enkel en alleen Intercity-trajecten rond Amersfoort en Utrecht.

April2017citaat1

Maart2017 Alphen ad Rijn LeidenBijna de helft van de reizigers die een klacht via het meldpunt indiende, geeft aan 15 tot 30 minuten te hebben moeten staan. Dat is zeker voor een Intercity-reis ongewenst lang. Relatief veel klachten komen deze keer van 1e klas reizigers die geen zitplaats konden vinden, maar juist hiervoor wel de hogere prijs hebben betaald.

April2017citaat3

Een andere opvallende ontwikkeling is het toenemend aantal klachten over overvolle treinen in de weekenden. Met 14,5% van alle klachten is de zondag nu de vierde drukste dag van de week (na resp. dinsdag, maandag en donderdag). Dit beeld kan zijn beïnvloed door de vele klachten over de drukte tijdens de boekenweek-actie van NS. Toch valt het op dat de weekenden steeds drukker worden en de lengte van de treinen dit lijkt bij te houden. NS heeft vanaf half april 21 weekendtreinen in Noordoost Nederland versterkt; van/naar Groningen, Enschede en Leeuwarden. Stapsgewijs zullen er meer treinen worden verlengd. Rover blijft het resultaat uiteraard monitoren.

April2017citaat2

De top 10 meest benoemde trajecten in het Meldpunt Volle Treinen in april:

  1. Intercity Utrecht – Schiphol
  2. Intercity Utrecht – Amersfoort – Zwolle(- Leeuwarden)
  3. Intercity (Apeldoorn -)Amersfoort – Utrecht
  4. Intercity (Zaandam -)Amsterdam – Utrecht
  5. Intercity Den Bosch – Utrecht – Amsterdam
  6. Intercity Amersfoort - Hilversum – Amsterdam (- Hoorn)
  7. Intercity Amsterdam – Utrecht (- Arnhem)
  8. Intercity (Den Haag -)Utrecht – Amersfoort – Apeldoorn
  9. Intercity (Schiphol -)Amersfoort – Apeldoorn
  10. Intercity Utrecht – Amersfoort (- Den Haag)

Alle klachten uit het meldpunt zijn aan de vervoerders doorgegeven.