Skip to main content

Let op met kaartjes kopen voor de Rhein-IJssel-Express

thumb AbelliotreinDe Rhein-IJssel-Express van Abellio tussen Arnhem en Düsseldorf (RE19) heeft een matige start gemaakt. De trein valt regelmatig uit en informatie hierover ontbreekt soms. Ook is het zoeken naar informatie over de mogelijkheden om een kaartje te kopen en over de sterk verschillende prijzen die daarbij horen. Koop je een doorgaand kaartje via NS, dan bestaat de kans dat je flink teveel betaalt.

Prijsverschil

Op de website van NS International en bij de gele kaartautomaten van NS kun je een doorgaand kaartje kopen naar en vanaf de stations waar RE19 stopt. Maar dan betaal je wel een te hoge prijs voor het Nederlandse deel van het traject (voor wie vrij reizen in Nederland heeft is dit wel eeen goede optie). Oorzaak is een systeembeperking, waardoor het Nederlandse traject altijd tegen het dure ICE-tarief wordt berekend. NS is het met Rover eens dat dit ongewenst is, maar is voor de oplossing van dit probleem afhankelijk van Deutsche Bahn. De vervoerders zijn hierover in gesprek, maar een oplossing is in ieder geval niet voor december te verwachten.

Bij de automaat zijn overigens alleen bestemmingen van RE19 te koop tot en met Oberhausen, plus Duisburg en Düsseldorf. Voor de stations waar ook de ICE stopt, geeft de automaat (op advies van Rover) de keuze tussen de ICE en de tragere maar goedkopere Abellio-trein.

Voordeliger via de VRR

Onze tip voor prijsbewuste reizigers die bij NS geen vrij reizen hebben: koop een kaartje vanaf station Arnhem of Zevenaar tegen het regionale zonetarief van het Verkehrsverbund Rhein-Ruhr (VRR), dat is altijd voordeliger. De VRR-kaartjes zijn te koop in de VRR-automaten in Arnhem en Zevenaar. Let op: betalen met de bankpas is niet mogelijk in deze automaten, neem dus voldoende munten en bankbiljetten mee!

Online via de Ticketshop van het Verkehrsverbund NRW is bovendien een dagkaart te koop, geldig na 9 uur op doordeweekse dagen en in het weekend of op feestdagen de hele dag. Deze dagkaart is net zo duur als twee enkele reizen (€ 30), maar met de dagkaart kun je ook terecht in andere regionale treinen, trams en bussen in het het Rhein-Ruhrgebied. Voor 5 personen kost deze dagkaart € 44 euro, dat is helemaal een koopje! Zie nrw.de voor de verschillende mogelijkheden.