Skip to main content

“Kies voor gezonde, klimaatneutrale steden”

Amsterdam tramRover heeft zich aangesloten bij een coalitie van organisaties die zich sterk maken voor actief, openbaar en schoon vervoer en een gezonde leefomgeving. Gezamenlijk roepen de organisaties diverse partijcommissies op om gezonde keuzes op te nemen in het programma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

In steden worden milieu- en bereikbaarheidsproblemen het meest gevoeld. Luchtvervuiling, geluidsoverlast, bereikbaarheid en verkeersveiligheidsproblemen zorgen voor de meeste schade in steden. Tegelijk kunnen steden een belangrijke motor voor verduurzaming zijn. Het aandeel fietsers, autodelen, openbaar vervoer, elektrische voertuigen is in steden hoog. De bereikbaarheid van voorzieningen is vaak goed, maar staat onder druk.

Het beleid van steden maakt veel uit. De urgentie is hoog. De klimaatdoelen vragen een snelle omslag naar ZERO-emissie mobiliteit. En nieuwe mobiliteitsconcepten, autodelen en het verbeteren van de bereikbaarheid vragen om nieuwe wegen in denken, plannen en doen. Reizigersvereniging Rover, Natuur & Milieu, Fietsersbond, Longfonds, MENSenSTRAAT, Milieudefensie en Wandelnet roepen daarom in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 de partijcommissies op om gezonde keuzes op te nemen in het partijprogramma.

In een brief legt de coalitie diverse gezonde keuzes voor aan de partijcommissies. Het gaat hier om beleidskeuzes als investeringen in het openbaar vervoer, het stimuleren van het gebruik van de fiets en het OV, zorgen voor brede stoepen, zorgen voor goede aansluitingen tussen verschillende vervoersvormen als (deel)fiets, deelauto’s en goede looproutes nabij alle overstappunten van het openbaar vervoer.

Lees hier de brief van de coalitie.


coalitie