Skip to main content

Tips voor binnenlandse trips

De zomer staat weer voor de deur. Het seizoen bij uitstek om er per OV op uit te trekken en nieuwe streken te ontdekken. De redactie van De Reiziger zette wat leuke opties op een rij.
Dit artikel verscheen eerder in editie 2017.04 van De Reiziger.

Vijfheerenlanden

Tips1De rivieren Lek en Linge begrenzen aan de noord- en zuidkant het gebied, aan de west- en oostkant doen het Merwedekanaal en de Diefdijk dat. Daartussen ligt een polderlandschap met mooie vergezichten, begroeide Tiendwegen, leuke dorpjes en de kleine steden Gorinchem, Leerdam en Vianen. Stel zelf uw wandel- of fietsroute samen via het knooppuntennetwerk. In Leerdam blaast men glas, het glasblazersmuseum vertelt u er meer over. Of maak in zijn geboortestad Gorinchem kennis met zeeheld Hendrick Hamel.
Het openbaar vervoer in het gebied is goed. De treinen van de lijn Dordrecht-Geldermalsen doen elk half uur Leerdam en Gorinchem aan. Tussen Leerdam en Utrecht en tussen Gorinchem en Utrecht rijdt minimaal elk uur een bus, via Vianen. Tip: neem tussen Gorinchem en Utrecht niet de Qliner lijn 387 via de snelweg A27, maar de “gewone” bus lijn 81 of 181 langs o.a. het Merwedekanaal. In het middengebied in dorpjes als Hei- en Boeicop en Kedichem is het openbaar vervoer minder frequent. Hier rijdt de buurtbus en/of een belbus.

Meer informatie:
www.arriva.nl voor trein- en businformatie;
www.wandelnet.nl voor de wandelknooppunten Alblasserwaard/Vijfheerenlanden
www.fietseropuit.nl voor een fietsknooppuntenroute
Dagkaarttip:
In de bussen van Arriva is het Tourist Day Ticket van de provincie Zuid-Holland geldig, ook als de bus in de provincie Utrecht rijdt (let op: niet geldig op lijn 146 Vianen-Culemborg!).
Tip:
In het voorjaar staan de Vijfheerenlanden vol met veldbloemen!


Kromme Rijn gebied

De Kromme Rijn was heel vroeger de belangrijkste vaarweg van de Nederrijn naar de Noordzee. Een rivier kan je het nu niet meer noemen, we houden het daarom op riviertje. Van Wijk bij Duurstede stroomt riviertje rustig het naar de stad Utrecht. Tussen Bunnik en Utrecht stroomt het riviertje door een mooi wandelgebied, Rhijnauwen en Amelisweerd. Bunnik is ook een mooi uitgangspunt voor een wandeling in de richting van de stad Utrecht. Het gebied moest een belangrijke rol spelen bij de verdediging van het westen van ons land. Vlak bij de Kromme Rijn liggen ook Fort bij Rijnauwen en Fort bij Vechten. Het laatstgenoemde fort herbergt het Waterliniemuseum.
Bunnik heeft een station aan de lijn Utrecht-Rhenen. In het dorp stopt ook bus 41 van U-OV (Qbuzz) die tot vaak wel vier keer per uur tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede rijdt.

Meer informatie:
www.ns.nl voor treininformatie;
www.u-ov.nl voor businformatie;
www.waterliniemuseum.nl voor informatie over het museum in Fort bij Vechten
Dagkaarttip:
Helaas, U-OV biedt geen aantrekkelijke dagkaart aan die geldig is op de streekbussen rond Utrecht.


Beleef de Delta per OV

Tips4Rijkswaterstaat en de ANWB maken er werk van om de Deltawerken aan het publiek te laten zien. Onder het motto Beleef de Delta brengen ze de 13 Deltawerken in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant  onder de aandacht.  De verschillende dammen, keringen en sluizen zorgen niet alleen voor droge voeten maar zijn ook goed voor een interessant dagje uit. Op www.beleefdedeltaroute.nl worden er veel suggesties gegeven voor routes waarmee de werken beleefd kunnen worden. Maar wat zien we: een snelle autoroute, fietsroutes, wandelroutes vanaf een parkeerterrein.
Rover-Zeeland zag dit, en liet weten dat veel van de Deltawerken ook met het openbaar vervoer bereikbaar zijn. De wandelroute rond het Veerse meer en de Audiotoer Oosterscheldekering bijvoorbeeld, daar kan je goed komen met de bus. Kortom: ga naar de website, zie wat er allemaal te beleven is en laat je niet afschrikken door het ontbreken van het openbaar vervoer, want dat is er wel degelijk.

Hoe kom je er met het openbaar vervoer?

Waar naar toe?

Welke trein, tram of bus?

Dagkaarttip!

Wandelroute Veerse Meer

Vanuit Goes bus 31 (Kamperland)

Vanuit Middelburg bus 133 (Veerse Gatdam), buurtbus 584 of Zomerbus 862 (Veere)
Vanaf Schouwen-Duiveland bus 133 (Veerse Gatdam)
Vanaf Walcheren buurtbus 583 (Veere) of Zomerbus 862 (Vrouwenpolder of Veere)

Combikaart Zeeland

Audiotoer Oosterscheldekering

Vanuit Middelburg bus 133 (Neeltje Jans)

Vanaf Schouwen-Duiveland bus 133 of Zomerbus 830 (Neeltje Jans)

Combikaart Zeeland

Watersnoodmuseum

Vanuit Zierikzee buurtbus 591 of Zomerbussen 830 en 833

Vanuit andere plaatsen op Schouwen Zomerbus 830 of overstappen in Zierikzee

Combikaart Zeeland

Haringvlietsluizen

Vanuit Spijkenisse bus 101 met overstap op bus 104 (Stellendam)

Vanuit Rotterdam bus 436 (Stellendam)

Tourist Day Ticket

Audiotoer Volkeraksluizen

Vanuit Roosendaal bus 103 (Willemstad)

Vanuit Rotterdam bus 436 met overstap op bus 169 (Willemstad)

Dalurendagkaart (bus 103), Tourist Day Ticket (bus 436/169)

Audiotoer Hollandse IJsselkering

Stormvloedkering en Streekmuseum: Vanuit Rotterdam bus 97, 98, 194, 195 en 196 (Krimpen aan den IJssel)

Vanuit Gouda bus 196 (Krimpen aan den IJssel)

Monument 1953 en Steenovens Klein-Hitland: Vanuit Rotterdam en Gouda de trein tot station Nieuwerkerk aan den IJssel

Tourist Day Ticket


Langs de Overijsselse Vecht

Tips3167 km lang is de Vecht, in het Duits Vechte genoemd. Hij start in Duitsland, in het Münsterland zijn er verschillende bronnen. De Duits-Nederlandse grens steekt hij over in de buurt van Gramsbergen. Dan is het de Overijsselse Vecht. In de buurt van Zwolle mondt de rivier uit in het Zwarte Water, dat op zijn beurt weer uitmondt in het Zwarte Meer, Ketelmeer en IJsselmeer. Dan zijn we in de buurt van Urk.

Beroepsvaart is er nog nauwelijks op de Overijsselse Vecht. De schutsluis bij De Haandrik wordt nog slechts één keer per jaar bediend. Om Sinterklaas vrije doorgang te verlenen! Recreatieve vaart is er des te meer. Wie zelf geen boot heeft kan in Ommen een kano huren. Van Ommen naar Vilsteren kunt u mee met de rondvaartboot. Mooi, maar helaas niet toegankelijk, zijn Kasteel Rechteren en de omliggende tuinen in de buurt van Dalfsen. Wandelen en fietsen kan volop.

De treinen van de Vechtdallijn Zwolle-Emmen stoppen in Dalfsen, Ommen, Mariënberg, Hardenberg en Gramsbergen. En er rijden bussen van Syntus van Raalte naar Dalfsen en van Almelo naar Ommen. Qbuzz rijdt van Hoogeveen naar Ommen. Op de stations van Dalfsen en Ommen is uitstekende horeca aanwezig!

Meer informatie:
www.vechtdaloverijssel.nl;
www.arriva.nl voor treininformatie;
www.syntus.nl voor businformatie;
Dagkaarttip:
De dagkaart Overijssel/Flevoland/Gelderland voor individuele reizigers en de Meermanskaart voor groepen vanaf 2 personen. Deze dagkaarten zijn niet geldig in de trein!

Actie!
Wandelen of fietsen in het Vechtdal? Profiteer dan via Ervaar het OV van een gratis meereisticket of neem gratis 2 fietsen mee in de Vechtdallijn.

 


Zuid Limburg met de OV-toerpas

Tips2Terug van even weggeweest is de OV-toerpas. Dit aantrekkelijke kaartje verdween met de komst van Arriva in Limburg. Maar het bedrijf heeft het, in samenwerking met de VVV, in ere hersteld. En uitgebreid, want er is nu ook een OV-Toerpasvariant voor de trein.
U kunt met de OV-toerpas alleen reizen in Zuid Limburg, wat wil zeggen ten zuiden van Echt. Ga dan eens naar Geulle aan de Maas (er rijdt nu weer een buurtbus naar Geulle!) en ontdek dit mooie dorpje en het lage water van de Maas. Of bezoek de prachtige balzaal van Kasteel Hoensbroek. En in Epen kunt u de Volmolen bezoeken waar wordt uitgelegd wat vollen is.

Meer informatie:
www.arriva.nl voor businformatie en meer informatie over de OV-toerpas
www.vvvzuidlimburg.nl voor wat u kunt doen in Zuid-Limburg
Dagkaarttip:
Die is hier niet nodig, de OV-toerpas is de dagkaart!

Tip!
Een dagje eropuit met het OV? Bekijk ook ons overzicht van dagkaarten en onze wandelroutes