Skip to main content

Ophef over reclamecamera’s station Amersfoort

twitterconversatieVeel reizigers reageren geschrokken nadat er op Twitter een bericht verscheen over camera’s op station Amersfoort die de reacties van reizigers op advertenties registeren. Rover heeft NS om opheldering gevraagd.

Een reiziger ontdekte dat zich een soort kleine camera’s bevinden in een reclamezuil op station Amersfoort. NS liet op Twitter aanvankelijk een verontrustende verklaring horen: “Met die camera's kijken adverteerders of passanten de advertentie bekijken en hoe lang”. Veel reizigers reageren woedend. Zij willen niet dat hun privacy wordt aangetast omwille van advertenties. NS veranderde later de verklaring: de reclameborden bevatten alleen een sensor om te meten hoeveel mensen er passeren.

De NS-webcare verwijst veelvuldig naar Exterion Media, de eigenaar van de reclamezuil. Het plaatsen van reclame op het station gebeurt echter met toestemming van NS. Mochten er inderdaad privacyschendende praktijken plaatsvinden, dan is NS daar net zo goed voor verantwoordelijk voor. Rover heeft NS schriftelijk om opheldering gevraagd over deze situatie. Graag horen wij of dit nu echt camera’s zijn of iets anders, welke afspraken daarover zijn gemaakt tussen NS en de exploitant van de schermen en hoe zich dit verhoudt tot privacy van de reiziger.

NS heeft Rover hierop laten weten dat er geen beeld wordt gegenereerd of opgeslagen door de camera's: zij tellen alleen het aantal passanten en waarnemingen. Hiermee zou de privacywet niet worden overtreden. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat de zaak nader onderzoeken. Camera's in een publieke ruimte mogen in het algemeen niet worden gebruikt voor reclamedoeleinden.