Skip to main content

Geen verhuizing voor busstation Leiden

thumb Leiden busstation3Het busstation in Leiden blijft op de huidige plek, maar in compactere vorm en in een gebouw opgenomen. Dat heeft het College van B&W onlangs aan de gemeenteraad geschreven en de commissie die dit behandelde kon daar unaniem mee instemmen. Daarmee is tevens abrupt een eind gekomen aan een eerder dit jaar breed opgezet participatieproces over de locatiekeuze.

Rover-afdeling Holland Rijnland is blij met dit besluit, vooral om dat de eerdere voorgestane locatie aan de andere kant van het treinstation veel te klein was voor goede voorzieningen bij het busstation. De Rover-afdeling heeft zich dan ook twee jaar lang ingespannen om het oorspronkelijke besluit om het busstation te verplaatsen, van tafel te krijgen. Met succes: de acties van de Rover-afdeling hebben er zeker toe bijgedragen dat het door het gemeentebestuur verlangde draagvlak voor verplaatsing niet tot stand is gekomen.

Daarnaast is de afdeling tevreden over de passages in de brief van B&W waaruit blijkt dat het OV-belang nu nadrukkelijk meeweegt en dat ook wordt gekeken naar integratie van het busstation met een nieuw treinstation. Ook hiervoor heeft de Rover-afdeling meerdere malen gepleit.

Helemaal gerust is Rover Holland Rijnland nog niet: het gemeentebestuur probeert nog steeds de Stationsweg busvrij te maken. Dat zou betekenen dat veel buslijnen te maken krijgen met langere rijtijden (die dan elders gecompenseerd zouden moeten worden) en de verbinding met en door het centrum onder druk komt te staan. “Vooral dat laatste zullen we goed in de gaten houden in de komende campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen”, stelt de Rover-afdeling.