Skip to main content

Bij vertraging reis afmaken: NS past voorwaarden eticket aan

thumb vertragingIJSEen curieuze actie in de Spoordeelwinkel deze morgen: NS biedt een eticket aan voor weekdagen die niet geldig is in de spits, concreet betekent dit dat de reiziger in de spitsuren de trein moet verlaten. Aanvankelijk óók bij vertraging, maar na kritiek van Rover heeft NS deze voorwaarde weer geschrapt.

Dagkaart Dag Daluren

De actie gaat om een NS-dagkaart die voor €15 wordt verkocht. Het betreft een eticket die alleen geldig is in de daluren op maandag t/m vrijdag. Waar normaal gesproken het moment van inchecken bepaalt of een dalkaartje geldig is, heeft NS nu een andere manier bedacht om de spits te ontlasten: reizigers die met het eticket reizen, mogen zich niet tussen 6:30 – 9:00 en 16:00 – 18:30 uur in de trein bevinden. In de voorwaarden meldde NS dat ook vertraagde reizigers zich niet in de spits in de trein mochten bevinden op straffe van een boete.

Onredelijk en onuitvoerbaar

De eis dat de reiziger vooraf rekening moet houden met vertragingen is onredelijk en onuitvoerbaar, schreef Rover deze morgen aan NS. De reiziger kan vooraf plannen om 15:59 uur op zijn eindstation aan te komen maar wanneer de trein 10 minuten vertraging heeft, moet er dus een station eerder worden uitgestapt. “Het lijkt ons een recept voor willekeur en onaangename confrontaties tussen reizigers en controlerend personeel. Een bedrijf dat gastvrij wil zijn zou dit niet moeten willen”, stelt Rover.

Europese wetgeving

De voorwaarde van NS was volgens Rover bovendien in strijd met Europese wetgeving. In artikel 16 van EU-verordening 1371/2007 staat opgenomen dat een reiziger zijn reis moet kunnen vervolgen, indien hij meer dan 60 minuten te laat op zijn eindbestemming dreigt aan te komen. “NS vraagt bij vertraging 2,5 uur te wachten tot na de spits. Dan dreigt er dus een vertraging van meer dan een uur, en dus mag de reiziger zijn reis toch afmaken” legt Rover-beleidsmedewerker Freek Bos uit aan Treinreiziger.nl.

Rover heeft er bij NS sterk op aangedrongen het deel “in geval van vertraging” uit de voorwaarden te schrappen en coulant om te gaan met reizigers in vertraagde treinen en reizigers die te maken hebben gehad met treinuitval of vervallen aansluitingen. Daarop besloot NS de voorwaarde te schrappen. "Een reiziger die onderweg vertraging oploopt mag zijn reis gewoon afmaken. Wel blijft de bedoeling dat de reiziger zijn trip gewoon plant buiten de spits,", laat NS weten.