Skip to main content

Proef met buslijn Aalten – Bocholt na actie Rover

PlattelandOp zaterdag 2 december start een proef met een grensoverschrijdende busverbinding tussen de stations van Aalten en Bocholt. De proef komt tot stand dankzij een initiatief van de Gelderse afdelingen van Rover en de Duitse zustervereniging PRO BAHN.

Bocholt is een stad met meer dan 70.000 inwoners, nog geen 10 kilometer van de Nederlandse grens. Op dit moment rijdt er alleen een Duitse belbus tussen Bocholt en de Nederlandse grens. Vanaf 2 december gaat 7 dagen per week ieder uur een reguliere bus rijden die de laatste 5 minuten naar het Nederlandse Aalten ook meeneemt. Met deze buslijn wordt een ontbrekende schakel van 3 kilometer tussen de beide OV-netten in Duitsland en Nederland ingevuld. Met de nieuwe busverbinding krijgen reizigers vanuit Bocholt via de lijn Arnhem – Winterswijk een aansluiting op het Nederlandse spoor- en busnet en reizigers vanuit Nederland via de lijn Bocholt – Wesel – Düsseldorf een aansluiting op het Duitse spoor- en busnet.

Doelgroepen voor deze nieuwe busverbinding zijn behalve shoppers en bezoekers van ‘Bahia’ – de buslijn stopt direct voor dit populaire waterparadijs – vooral studenten die voor school of stage de grens overgaan. Uit een stage kan een baan voortkomen en Rover hoopt met dit initiatief een bijdrage te leveren aan het tegengaan van vergrijzing en bevolkingskrimp aan beide zijden van de grens.

De Duitse vervoersautoriteit Kreis Borken heeft van Rover het idee overgenomen om deze verbinding te realiseren en samen met de Provincie Gelderland, de regio Achterhoek, Stadtbus Bocholt en andere partners uitgewerkt. Het initiatief wordt daarnaast financieel ondersteund met een EU-subsidie voor grensoverschrijdende initiatieven. Het proefproject duurt 5 maanden en loopt van 2 december 2017 tot 1 mei 2018. Bij voldoende reizigers kan de dienst na 1 mei worden voortgezet.