Skip to main content
ICE naar Frankfurt

"Internationale treinvervoerders moeten beter samenwerken"

Zorg voor een onbeperkt aantal Interrail-plekken in de trein en werk internationaal beter samen aan reisinformatie en boekingssystemen. Dit heeft Rover eerder dit jaar geadviseerd na een peiling onder internationale treinreizigers.

Rover deed de peiling in het najaar van 2023 om te bekijken of de afspraken die dat jaar daarvoor werden gemaakt, tot goed resultaat hadden geleid. In de zomer van 2022 kregen internationale treinreizigers namelijk veel te maken met uitgevallen en overvolle treinen, overgeslagen stations en vertragingen. Rover maakte afspraken met NS en Eurostar over maatregelen zoals een reserveringsplicht voor de ICE en betere opvang van reizigers.

Uit de peiling bleek dat de internationale reis sindsdien is verbeterd, maar dat er ook nog steeds verbeterpunten zijn. Met name reizigers naar Duitsland klagen over vertragingen en slechte reisinformatie. Daarnaast lopen veel reizigers tegen moeilijkheden aan bij het boeken van een internationale reis. Zo noemt men een wirwar van verschillende boekingssites en verschillende momenten waarop treintickets voor de diverse internationale treinen in de verkoop gaan. Speciale problemen zijn er voor Interrail-reizigers die niet altijd een plekje in de trein kunnen bemachtigen, ook als deze wel beschikbaar is.

Rover heeft de vervoersbedrijven geadviseerd gezamenlijk te bekijken wat er nodig is om de reisinformatie over de grens betrouwbaar te maken en voor iedereen toegankelijk te houden. Daarnaast zouden binnen Europa afgesproken moeten worden dat alle internationale treinen al 9 maanden van tevoren geboekt moeten kunnen worden. Ook zou Europees geregeld moeten worden dat er geen limieten meer mogen zijn op het aantal Interrailtickets per trein. Tot slot blijft Rover pleiten voor een internationaal boekingssysteem dat tickets aanbiedt naar alle bestemmingen in Europa.

 

Reizigerspanel1

Internationaal