Skip to main content

Rover-Limburg in de bres voor stoomtrein

Rover-Limburg wil dat ProRail een nieuw wissel aanlegt bij station Valkenburg. De toeristische stoomtrein zou dan kunnen terugkeren in het Geulstadje, bovendien zorgt een wissel voor extra uitwijkmogelijkheden bij storingen.

Veiligheid op het spoor gaat boven alles. Dus als er een wissel of een stuk spoor vervangen moet worden dan moet dat gewoon gebeuren. Zo schrijft Rover-Limburg op de eigen website. Het betreffende wissel op station Valkenburg biedt de mogelijkheid om de treinen vanuit oostelijke richting binnen te laten rijden op spoor 3; het spoor waar vroeger de Blauwe Engel via het Miljoenenlijntje naar Heerlen van vertrok en waar voor een paar jaar terug nog de stoomtrein van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij, (ZLSM), ook bekend als de Miljoenenlijn, gebruik van maakte.

ProRail heeft echter laten weten dat op die locatie er geen nieuw wissel meer wordt gelegd. Door deze beslissing is het dus niet meer mogelijk voor de Miljoenenlijn om vanuit Schin op Geul door te rijden naar het Geulstadje; een wens die de ZLSM graag in 2020 in vervulling zag gaan.

Rover-Limburg hoopt dat op genoemde plek er toch een nieuw wissel wordt gelegd opdat er weer toeristische treinen naar Simpelveld kunnen rijden. Bovendien stelt Rover-Limburg dat er op station Valkenburg, maar ook op tal van andere stations, (voldoende) wissels moeten blijven liggen om in het geval van verstoringen of bij werkzaamheden de treinen aldaar te kunnen laten keren. Daarmee kan voorkomen worden dat een volledig baanvak buiten dienst gesteld moet worden.

Infrastructuur, Limburg, Afdelingsnieuws